İsrail seçimleri

İsrail seçimleri ile ilgili 7 senaryodan söz ediliyordu İsrail’de ve bu senaryolarla ilgili 5 sonuç üzerine ihtimaller sıralanıyordu. İsrail seçimleri bu kafa karışıklığı içinde yapıldı....

İsrail seçimleri ile ilgili 7 senaryodan söz ediliyordu İsrail’de ve bu senaryolarla ilgili 5 sonuç üzerine ihtimaller sıralanıyordu. İsrail seçimleri bu kafa karışıklığı içinde yapıldı. Korku umuttan daha baskındı. Sonuçlar gayri resmi olarak belli oldu. İsrail, tarihinde ilk kez bir yıl içinde ikinci kez seçime gitti. Aslında bu seçim aynı zamanda bir referandum niteliği taşıyor. Sonuç; Trump, Yüzyılın Projesi, İlhak politikası, Siyonizm, Kushner, Evangelikler kaybetti!  

Seçimden hemen önce bir yandan Fanatik Siyonistler Süleyman Mabedi konusunu tartışırken, Netanyahu ilhak edilecek topraklar üzerinden bir kampanya yürütüyordu. Bu arada Hz. İsa’nın mezarının açıldığında lahidde iskelet bulunmaması, Armagedon, Mesih tartışmaları, İsrail ordusunda sayıları %4’ü bulan, ailesi başka ülkelerde olan Yahudi askerlerinin İsrail ordusunda giderek artan intiharlar arasında %30’u bulması tartışılıyordu. Anti Amerikancı çevreler ise İran’la zıtlaşma, ARAMCO rafineri tesislerine saldırı, bir İran-Suud füze çatışması, Doğu Akdeniz’deki gerilim, Kushner, Dahlan, Suud Veliahd prens ve BAE arasındaki karanlık ilişkilerin Netanyahu ile ilişkisi ve ABD’nin yüzyılın projesinin İsrail açısından doğuracağı tehdidi tartışıyorlardı. Sina’yı kazanabilirler, topraklarını genişletebilirler, ama mevcudu da kaybedebilirlerdi.

ABD ve İngiltere arasındaki çatışma riski taşıyan rekabet İsrail halkını korkutuyordu. Bazı gözlemcilere göre, seçimden hemen sonra Filistin dışında akrabası bulunan birçok Yahudi ülkeden ayrılacak. Çünkü onlar için gelecek günler geçen günleri aratabilir. İsrail bu anlamda gözucu ile hep Türkiye’yi izliyor. Türkiye’nin tavrının dengeleri altüst etmesinden korkuyorlar.

Netanyahu’nun açıklamalarına Facebook engel getirdi. Çünkü Netanyahu’nun seçim devam ederken kamuoyu araştırma sonuçlarını açıklıyor, seçim yasasını hiçe sayan açıklamalar yapıyordu.

Muhalefet yanlısı internet mediası Netanyahu’nun pervasız tutumuna karşı İsrail seçimlerinde ülkede demokrasinin yara aldığını ileri süren başlıklar attılar. İsrail seçimleri sadece İsrail için değil, Suudi Arabistan’ın ve Mısır’ın geleceği, Suriye, Ürdün, Lübnan, BAE ve ABD’nin yüzyılın projesi içinde yer alan PYD’nin Kürdistan hayali için de önem taşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.641 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.043 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.589 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar