Gazeteci haber kaynağını açıklamamalı mı?

Kılıçdaroğlu, Berberoğlu, Can ve MİT TIR’ları tartışması bütün şiddeti ile tartışılıyor. Ve Tartışılan bir başka konu daha var: Gazeteci haber kaynağını...

Kılıçdaroğlu, Berberoğlu, Can ve MİT TIR’ları tartışması bütün şiddeti ile tartışılıyor. Ve Tartışılan bir başka konu daha var: Gazeteci haber kaynağını açıklamamalı mı?

Hayır, böyle bir kural yok. Gazeteci  normalde haber kaynağını açıklar.. 5N1K kuralında ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin, kim sorularının cevabını verirken kaynağını da haber verir.

Bu tartışma bugün nasıl başladı. CHP milletvekili gazeteci Enis Berberoğlu “benden itirafçı, iftiracı ve muhbir çıkmaz” dedi.

Muhbir/muhabir aslında aynı kökten gelir. Jurnal, jurnalist, ihbar, muhbir benzeşik isimlerdir. Ajan/ajans da öyle. Gazeteci halkın ajanıdır bir bakıma, gerçeği ortaya çıkartmak için sorgulayan, soruşturan. Gazeteci dediğin Hakk’ın ve halkın gören gözü, işiten kulağı, haykıran sesi olmalıdır. Ama bugün “sahibinin sesi”dir. O zaman da patronu olan sermaye ya da örgütün sesi oluyor. Sadece onun sesi olmakla kalmıyor, “Medya tetikçiliği”ne soyunuyor. Sahibinin rakiplerine karşı kullandığı bir kuduz köpeğe dönüşüyor. Gazete/gazeteci, Hakk’a ve halka ihanet ederse “tetikçi” olur. Bugün piyasada o kadar çok tetikçi gazeteci var ki! Yani anlayacağınız parayı veren düdüğü çalıyor. Medya birilerinin düdüğü oluyor bu anlamda.

Normal olan, gazetecinin haber kaynağını açıklamasıdır. Aslında 5N1K’daki her sorunun cevabı haberin kaynağı ile ilgili bir sorudur.

Bakın haberin kaynağını açıklamayabilirsiniz, ama o zaman hükmen o iddianın iddiacısı olursunuz, o iddia bir suç içeriyorsa, o suçun sorumlusu siz olursunuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.045 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar