Fransa ölümü gördü hastalığa razı oldu!

Fransız halkı % 40 faşizme EVET demeye hazırlanıyor! İlk sonuç bu.. Bunun sonucu dün piyasada Dolar TL karşısında % 2’ye yakın değer kaybetti ve 3,5 lira seviyesine geriledi.. Euro % 0.5, Frank % 1,3 ve Sterlin de % 1...

Fransız halkı % 40 faşizme EVET demeye hazırlanıyor! İlk sonuç bu.. Bunun sonucu dün piyasada Dolar TL karşısında % 2’ye yakın değer kaybetti ve 3,5 lira seviyesine geriledi.. Euro % 0.5, Frank % 1,3 ve Sterlin de % 1 dolayında değer kaybetti. Altın da öyle.

Referandum tek kale oynanan bir maç gibi idi. Le Pen’e EVET diyenler ve HAYIR diyenler. Macron’un kendi oyu % 15 civarında tahmin ediliyor.. Macron’u devletin başına taşıyan irade Le Pen’e HAYIR diyen iradedir.. Macron ilk turda kendi oyunu % 23’e yükseltirken, diğer 11 adayın tabanından da oy aldı..

Fransa’dan seçim sonuçları ile ilgili ilk veriler Yürüyüş Hareketi’nin lideri, eski Soyalist, yeni dönemde merkezde yer alan Emmanuel Macron % 23.7 ve Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen ise % 21.7 oy alarak 2. tura kaldı. İlk turda elenen Sosyalist Parti’nin adayı Benoit Hamon % 19, Cumhuriyetçiler Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı François Fillon da % 19 oy aldı. Katılım % 80 civarında. AGİT çevrelerinden Erdoğan kazanınca yüksek perdeden konuşanlar, Fransız seçimleri sonucu dillerini yuttular..

Sokaktaki insanlara göre kazanan yok, kaybeden Fransa oldu. Yani Fransız halkı, ölümü gördü ve hastalığa razı oldu.. İktidardaki Sosyalist Partinin eski Ekonomi Bakanı olan ve partisinden ayrılarak merkezde bir oluşum kuran Macron’un başarısı aslında medyanın başarısı.. Bu saatten sonra seçim sağ-sol hesaplaşması şeklinde olacak, solu artık solcu olmayan bir isim Macron temsil ederken, sağı aşırı sağ bir isim, Le Pen temsil edecek.

Aslında ılımlı ve merkez sağ gruplar da Macron’u destekliyor. Başbakan Cazeneuve, Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Sosyalist Parti’nin adayı Benoit Hamon, Cumhuriyetçiler Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı François Fillon, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, eski Başbakan Manuel Valls, Macron’a oy verme konusunda çağrı yapan siyasetçiler arasında. Buna rağmen Le Pen’in 2. turda % 40’a yakın oy alması bekleniyor..

Macron, kendisini ekonomide “liberal”, sosyal konularda “solcu” olarak tanımlıyor. Böylece her kesimden oy almayı hedefliyor..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.045 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar