Dünya Enerji Zirvesi başladı

Zaman ve mekan olarak son derece önemli bir zamanda, önemli bir mekanda, karar mevkiinden olan önemli insanlar İstanbul’da bir araya geliyorlar.. Gündemin ana konusu enerji olsa da, konuşulacak olan dünyanın geleceğidir. Hatırlarsanız...

Zaman ve mekan olarak son derece önemli bir zamanda, önemli bir mekanda, karar mevkiinden olan önemli insanlar İstanbul’da bir araya geliyorlar..

Gündemin ana konusu enerji olsa da, konuşulacak olan dünyanın geleceğidir.

Hatırlarsanız, W. Churchil, 1. Dünya savaşı yıllarının başında Avam kamarasında yaptığı bir konuşmada öyle diyordu: “Bir damla kan, bir damla petrol.”

O petrol ki, hâlâ enerji kaynakları alanında tek başına %30’luk bir paya sahiptir.. Petrol türevleri, daha doğrusu fosil kaynaklı yakıtlar ayrıca kimya ve plastik sektörünün de ana maddesidir.. Ve petrolün %39’u karayolu, %6’sı havacılık, %4’ü denizcilik ve %2’si demiryolu ve yurtiçi deniz taşımacılığı olmak üzere toplam %51’i ulaşım sektöründe kullanılmaktadır.

Petrol bizim bölgemizde çıkıyor büyük ölçüde. Arama teknolojisi, çıkartma, rafineri, taşıma, pazarlama teknoloji ve sistemleri büyük ölçüde batıda, hatta birkaç ailenin tekelinde ve bu ülkeler petrol üreticisi ülkelerden çok daha zengin.

Petrol üreticisi ülkelere verilen paralar batı bankalarında ve bu paralar karşılığında da bu ülkelere başta silah olmak üzere, mal ve hizmet satılarak paraların bu ülkelerde kalması sağlanıyor..

Arap yarımadası ve çevresindeki ülkelerin ekonomileri %60 ile %99 arasında petrole bağlı..

OPEC ülkeleri, Afrika’da: Angola, Libya, Nijerya, Cezayir. Ortadoğu’da, İran, Irak, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri. Güney Amerika’da, Venezuela ve Ekvador

Endozenya ve Gabon eski üye, ama artık değil. Bolivya, Meksika, Sudan ve Suriye OPEC’ e katılmaya davet edildiler. Bu arada Sudan ve Ekvador başvurusunda bulundu.

Petrol bu ülkeler için sadece ekonominin değil siyasetin de merkezinde yer aldı. Petrol çevre konusu idi, petrol dolar demekti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.050 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar