Cumhuriyeti anlamak!

CHP, kendini “Kuvayı milliye” ve “Müdafayı Hukuk” hareketinin devamı sayar. Oysa bu iki hareketin gayesi de “Hilafet ve saltanatı ihya” idi. Yani CHP’nin kendini bu hareketlerin devamı gibi göstermesi bir...

CHP, kendini “Kuvayı milliye” ve “Müdafayı Hukuk” hareketinin devamı sayar. Oysa bu iki hareketin gayesi de “Hilafet ve saltanatı ihya” idi. Yani CHP’nin kendini bu hareketlerin devamı gibi göstermesi bir “gasp”dan başka bir şey değildir. Bu hareketlerin tabii sonucu 1. Meclistir. 1. Meclis Osmanlı Meclis-i mebusanının devamıdır. Zaten 1. Meclisin açılış merasiminin şekli tamamen dini bir merasim şeklindedir. Kapıda kelime-i tevhid sancağı asılıdır aynı zamanda. Mecliste çoğunluk din alimlerine aittir. Mecliste kürsünün arkasında ayet yazılıdır.

CHP “Cumhuriyetçi” bir parti değildir. CHP “çoğunlukçu” bir parti değil. Çok partili hayatla birlikte o bir   azınlık partisidir.

CHP’liler her fırsatta “Cumhuriyetin nitelikleri”nden söz etseler de, gerçekte bu anlamda bir “nitelik” temelde sözkonusu değil. “Demokrasi” gibi, Cumburiyetin de önüne – sonuna istediğiniz gibi eklemeler yapabilirsiniz.. Demokrasi ile Cumhuriyeti de bir araya getirebilirsiniz..

Mesela Demokratik Almanya çok da demokratik değildi! “Laik Cumhuriyet” olabileceği gibi “İslam Cumhuriyeti” de olabiliyor.. Faşist ülkelerin çoğu “Cumhuriyet”di mesela, “Demokratik ülkeler”in çoğu da komünist!

Birçok kişi bilmez ama Anadolu topraklarındaki ilk Cumhuriyet “Türkiye Cumhuriyeti” değil, “Kars İslam Cumhuriyeti”ydi. Daha Mustafa Kemal Samsun’a çıkmadan Anadolu’da bir Cumhuriyet vardı. Nedense bizim ders kitaplarında bu Cumhuriyetten pek söz edilmez.

CHP’nin 6 Ok’u ithaldir. İnkılablar milli iradenin eseri değil, bir dayatmadır. Mesela inkılab olarak ne getirildi ise, toplumun din ve tarihle, gelenekle bağını kopartmaya yöneliktir. Osmanlı’da Miladi takvim de vardı, batılı eğitim de, Latince de, batılı kıyafet de serbestti. İnkılapla İslami olan yasaklandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.645 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar