Çirkin Amerikalı

N’olacak bu Amerika’nın hali. Her kafadan bir ses. Beyaz Saray bir şey söylüyor, Pentagon aynı konuda bir başka bir şey söylüyor. FED daha başka bir açıklama yapıyor. Şimdi bir de ABD’nin...

N’olacak bu Amerika’nın hali. Her kafadan bir ses. Beyaz Saray bir şey söylüyor, Pentagon aynı konuda bir başka bir şey söylüyor. FED daha başka bir açıklama yapıyor. Şimdi bir de ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması konusu gündeme bomba gibi düştü. Trump fincancı dükkanına giren fil gibi. Bir gün bir yere toslayacak, belasını bulacak..

İki ülke ilişkilerinin tarihine bir göz atalım: 5 Nisan 1946’da Missouri zırhlısı Dolmabahçe önlerine demir attı ve Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Ertegün’ün cenazesini getiren geminin İstanbul’a gelişi, Türkiye’nin “Küçük Amerika” olarak yeniden dizayn edilmesinin ilk adımı olacaktı.

Aradan 71 yıl geçmiş. 27 Mayıs 1960 darbesinin arkasında ABD’li “dostlarımız” vardı! 60 öncesi soğuk savaşın pilot ülkelerinden biri idik. Aynı ülkenin çocuklarını birbirlerine kırdırıyorlardı. Bu maksatla “özel harp dairesi” kurulmuştu.

Zaten bizi ucuz asker deposu olarak görüyorlardı. 2. Dünya savaşına katılmamakla birlikte batıya sadakatimizi göstermek ve galip ülkeler safında yer aldığımızı göstermek için savaş bitip, Almanya ve Japonya teslim olma sürecinde savaş bitmek üzere, takvimler 26 Şubat 1945’i ABD’li “dostlarımız öyle istiyorlar diye Almanya ve Japonya’ya savaş ilan ettik.

1950-1953 yıllarında ABD’ye bağlılığımızı isbat etmek için bu defa Kore’deydik. ABD Dışişleri Bakanı Foster Dulles, niçin o kadar uzaktan, Türkiye’den asker getiriyorsunuz diye soranlara “Türk askeri çok masrafsız, günlük masrafı 23 Cent’i aşmıyor» demişti. Türkiye ABD’nin “ucuz asker deposu” idi anlayacağınız.

1967 yılında Kıbrıs’da olaylar oldu. ABD bu olaylar karşısında tepki gösteren Ankara’yı tehdit etti. 1971 yılında 12 Mart’a giden süreçte, ABD’nin derdi Türkiye’de  HAŞHAŞ ekimi ve Alkoloid fabrikası kurulması idi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.050 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar