Bölgemiz yeni bir çatışmanın eşiğinde mi?

Medvedev “ABD ile çatışmaya ramak kaldı (…) ABD ile çatışmanın eşiğindeyiz” diyordu. Şimdi buna İsrail eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de eklendi. Livni, Mescid-i Aksa geriliminin...

Medvedev “ABD ile çatışmaya ramak kaldı (…) ABD ile çatışmanın eşiğindeyiz” diyordu. Şimdi buna İsrail eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de eklendi. Livni, Mescid-i Aksa geriliminin ardından “İsrail›in bütün Müslüman dünyayı karşısına aldığını söyledi.

İsrail, Barzani’nin referandum kararından da mutlu, PYD’nin bölgedeki faaliyetlerinden de. Bu arada; Irak Parlamentosu Barzani’nin referandum kararını onaylamadığını açıkladı.

Livni’ye göre İsrail “Müslüman dünyasıyla dini bir savaşın kıyısında”. Livni bu açıklamasını İsrail Ordu Radyosu’na yaptı ve “Filistinlilerle olan çatışmamız ile Ürdün ve diğer Sünni uluslarla yaptığımız işbirliğini, Müslümanları İsrail devletine karşı birleştirecek bir etkinliğe dönüştürmenin bir adım ötesindeyiz” dedi ve bu durumun oluşmasının engellemesi gerektiğini söyledi. İsrail yönetimi de bu açıklamadan sonra geri adım atmak zorunda kaldı. Ankara ise bu geri adımın doğru yönde ileri doğru atılmış bir adım olduğunu ama bunun yeterli olmayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Orta Doğu Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov, BM Güvenlik Konseyinde, konuyla ilgili sunumunda İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerilimin tırmandırılması durumunda, olayların boyutunun İsrail-Filistin çatışmasından çıkıp “dinler arası savaşa” dönüşebileceğine dikkat çekti ve “Oluşan girdabın iki tarafla birlikte Orta Doğu bölgesinin geri kalan ülkelerini de içine çekme riski bulunduğunu belirten Mladenov, “Gerilimin tırmanmaması için tarafların provokasyonlardan kaçınmaları, Güvenlik Konseyinin de son günlerde meydana gelen vahşeti kınaması gerektiğini” vurguladı.

Tam da Suudi Arabistan’ın geleceği konuşulurken Mekke ve Medine konusunun da konuşulduğu şu günlerde İsrail’in Kudüs’e yönelik politikası İslam dünyasında ciddi tepkilerin doğmasına sebep oldu. Arap Birliğinin bu konuyu gündemine almaması ve Arap ülkelerinin sessizliği, Katar’a karşı oluşturulan koalisyonun hassasiyetinin İsrail konusunda gösterilmemesi hedefteki ülkeler üzerinde de manevi bir baskı oluşturdu.

Ve yine zaten ABD ve batının İslam dünyası ile olan pamuk ipliğine bağlı ilişkilerin daha da gerilmemesi konusunda batıdan da tepkiler gecikmedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.645 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar