Başarıya odaklanmak!

“Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim” diyen Yunus’un bildiği bir şey vardı. “Geçici” olan ile “ebedi” olan, yani “sonsuz”la,  sınırlı olanın kıyaslanması gibi bir...

“Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim” diyen Yunus’un bildiği bir şey vardı. “Geçici” olan ile “ebedi” olan, yani “sonsuz”la,  sınırlı olanın kıyaslanması gibi bir şey.

Sonuçta dünya bir oyun, eğlence, zevk/keyif verici bir oyalanma mekanı değildir. Kur’an-ı Kerim’de “Müfterinler” diye, Refah/Zevk peşinde koşanlar kınanır.

Bizim medeniyetimizde çile ve hüzün, neşe ve eğlenceye tercih edilir. Cehd / çaba çileyle birleşince “Cihad” anlamı kazanır.  Çile aynı zamanda bir nefs terbiyesi yöntemidir.. Saadet’e ulaşmanın yoludur. Çile Farsça bir kelime olup “kırk gün” anlamında “kırklama” anlamına gelen bir kelimedir. “Kırklama” “40 kere yıkama, temizleme, temizlenme” anlamına gelir. Ayrıca Hz. Musa’nın Tur-i Sina’da Tevrat’ı almak için kırk gün riyazette kalması ve Tih çölünde geçen 40 günlük, Çileli bir yolculuğu ifade eder. (Hz. Muhammed’in Hira’daki itikaf’ı da böyle bir şeydir. “Çilehane”ler, Tefekkür, Tezekkür, ibadet, dua için geçici bir inziva, kendisi ile baş başa kalmasını sağlayan, beden ve nefs terbiyesi için bir mektebdir. Rahat terk edilecek, az yenecek, az uyunacak, az konuşulacak, en azla yetinmeyi öğrenerek, sabretmek, şükretmek ve direnmek öğrenilecektir.

Biz ise Ramazanda bile kilo alıyoruz. Uyuyor, sürekli yiyor-içiyor ve sürekli konuşuyoruz. Elbette başarısızlığa odaklanacak değiliz. Ama başarıya odaklanmak ne demek?. Başarı sizin elinizde mi?

Hz. Lut, Hz. Nuh başarısız mı idi? Ebazer acından öldü, Yezid İslam toplumunu zenginleştirdi. Allah’ın arslanı, ilmin kapısı ehli beytin kaynağı Hz. Ali başarısız mı idi!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.050 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar