Anadolu’da kurulan ilk cumhuriyet mi dediniz?

Bu topraklarda “Türkiye” adını ilk kim, nerede kullandı?. “Ayyıldızı”nı ilk kim bayrak yaptı. İlk Cumhuriyet hangisi idi? “İlk Cumhurbaşkanımız” kimdi? Anadolu’da...

Bu topraklarda “Türkiye” adını ilk kim, nerede kullandı?. “Ayyıldızı”nı ilk kim bayrak yaptı. İlk Cumhuriyet hangisi idi? “İlk Cumhurbaşkanımız” kimdi?

Anadolu’da katılımcı, çoğulcu, şeffaf, insan haklarına saygılı bir hukuk devleti olarak başkanlık rejimi ile yönetilen konfederatif bir Demokratik Cumhuriyetin varlığından haberiniz var mı?

Sahi bu konu niye ders olarak okutulmaz? Neden görmezden gelinir ki! CHP’nin yaptığı Cumhuriyet aşkı mı, yoksa başka bir şey mi?

Bir “İslam Cumhuriyeti” nasıl olur hiç düşündünüz mü? Anadolu’da din temelli bir Cumhuriyet. Bir okul sınıfını dolduracak sayıda insan gerçekleştirilen Sıvas ve Erzurum kongrelerinden söz edilirken bu konu neden görmezden gelinir..

Daha Türkiye Cumhuriyeti yokken oldu bunlar: Türkiye adı, Bayrağı, kuruşu, lirası. 

Neden hep 24 Anayasasından söz ederiz de Kars İslam CumhuriyetiAnayasasından kimse söz etmez.. Adında “İslam” olduğu için mi yoksa?

Hatay da Cumhuriyetti aslında, Batı Trakya Türk Cumhuriyeti (Kuruluş 12 Eylül 1913) diye bir Cumhuriyet daha vardı. İttihatçılar kurdu bu Cumhuriyeti. Batı Trakya Türk Cumhuriyeti Kars İslam Cumhuriyetinden 5, Türkiye Cumhuriyetinden 10 sene önce kuruldu.. Cumhuriyet fikri, bilinmeyen, toplumun yabancı olduğu bir şey değildi. İlk örnekler Laikfilan da değildi.

TBMM’nin açıldığı 29 Ekim 1923 Mustafa Kemal’in Cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bugünü “en büyük bayram” olarak niteledi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.050 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar