AB mi önce gidecek, ABD mi?

Hep söylüyorum: Bu kriz kapitalizmin krizidir.. Tamam dolar yükseliyor, ama bu ABD ekonomisinin iyiye gittiği anlamına gelmiyor.. Bir defa bu işin teorisi çöktü. ABD’li milyarder finans spekülatörü George Soros, ekonomide...

Hep söylüyorum: Bu kriz kapitalizmin krizidir..

Tamam dolar yükseliyor, ama bu ABD ekonomisinin iyiye gittiği anlamına gelmiyor.. Bir defa bu işin teorisi çöktü. ABD’li milyarder finans spekülatörü George Soros, ekonomide yeni teoriler üretme evresine geçildiğini savunarak eski ekonomik hipotezlerin çöktüğünü savundu.

Türkiye’deki dolar krizini biliyorsunuz. Bu tür krizler eskiden vurdu mu uzun süre ayağa kalkamazdık. Şimdi çıkış yolları arıyoruz ve bir çıkış yolu buluyoruz. Kısa vadede bu durum bize bir bedel ödetse de, orta vadede bunun faturası dolara, ABD’ye çıkıyor.. Bu sıkıntılar olmasa, bu işler bu kadar sıcak bir gündem oluşturmayacak.. Şimdi “petro dolar” ve uluslararası ticarette kullanılacak para birimi konusu yeniden gündeme gelecek..

Dolar’ın derdi dünyayı geriyor.. Dolar Amerikan emperyalizminin hisse senedi gibi bir şey.. Büyülü bir kağıt parçası.. Karşılığı yok. Tam bir “üçkağıt” ile karşı karşıya dünya..

Hollanda’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV), Mart 2017 seçimlerini kazanması durumunda AB’den ayrılacaklarını ve ülkedeki cami ve İslam okullarını kapatacağını açıklamıştı. Ama daha önce 4 Aralık’ta İtalya›da kritik anayasa reformlarının oylanacağı referandumdan ‹evet› sonucu çıkarsa, parlamentonun üst kanadı olan senatonun yetkileri azaltılacak ve merkezi hükümetin otoritesi güçlendirilecek.

Bu konu İtalya’nın AB’de kalıp kalmamasını belirleyecek dolaylı etki gücüne sahip bir konu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.645 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar