29 Ekim mi?

23 Nisan’da Millet Meclisini açmıştık, bugün “Cumhuriyet”i kutluyoruz.Cumhuriyet yani “çoğunlukçuluk”.. CHP de “Çoğunlukçu azınlık partisi, ancak “tek parti” olduğu zaman...

23 Nisan’da Millet Meclisini açmıştık, bugün “Cumhuriyet”i kutluyoruz.

Cumhuriyet yani “çoğunlukçuluk”.. CHP de “Çoğunlukçu azınlık partisi, ancak “tek parti” olduğu zaman çoğunluğa sahip olabilen bir parti.

Anadolu topraklarında ilk “Cumhuriyet denemesi “Türkiye Cumhuriyeti” değildi. “Kars İslam Cumhuriyeti” idi. Bakın internete. Başkenti Kars olan, “Başkanlık sistemi” ile yönetilen, anayasası, seçilmiş meclisi, hükümeti, parası, pulu, bayrağı olan “Konfederatif”, katılımcı, çoğulcu, şeffaf, insan haklarına saygılı bir “İslam Cumhuriyeti”miz vardı. Yunan İzmir’e asker çıkarmadan, Mustafa Kemal daha Samsun’a çıkmadan Nisan 1919’da İngilizler bu Cumhuriyeti yıktı.

Bir mektebin 40 kişilik bir sınıfında, “davet edilen eşraf ve âyan”dan oluşan Erzurum ve Sıvas kongrelerini anıyoruz da, düşmandan kurtarılan yerlerde kurulan “Muvakkat Kongre Hükümetleri”nin kendi aralarında oluşturdukları  “Federasyonların birleşmesi ile kurulan konfederasyon”dan niye kimse söz etmez. Sahi bizim anayasa reformu komisyonu, başkanlık sistemine geçerken bu Cumhuriyetin anayasasını inceleme gereği duymadı. Haberleri mi yoktu yoksa. Neden bizim Hukuk Fakültelerimiz, Tarih Fakültelerimiz, İlahiyat Fakültelerimiz neden bu devleti inceleme gereği duymazlar. Hani hem İslamofobia’dan söz ediyoruz da, ya hu bu “İslam Cumhuriyeti”nin savunma bakanı Rus ordusundan kaçıp bize sığınan bir Rus subayı idi. Adı Radinsky! Sağlık bakanı “Vasiliyedes”, Rum.. O da bize gelip sığınanlardan.. Cumhurbaşkanı, “Cihangir bey”..

Neden TBMM, MEB, Kültür Bakanlığı, DİB, TRT ya da “bizim mediamız”(!) bu konularla ilgilenmez. Neden bunu romanı yazılmaz, tiyatrolaştırılmaz. Kars valiliği, belediyesi bu konuda anma toplantıları, konferanslar, sergiler, yayınlar yapmaz. “Zülfü yare” mi dokunur yoksa.. Bu konuda harekete geçmek için ille de birilerinin “talimat”ı mı gerekiyor. O zaman troller de devreye girer herhalde. Kim neden korkuyor bilmiyorum. Bakın Mecliste kongre hükümetleri ile ilgili daha önce bir yayın yapılmış ama birileri bu işi “adem’e mahkûm” etmiş sanki. Kim bu Malakanlar hiç düşündünüz mü? Kaşar peynirini biliyorsunuz, onlar getirdi bize o peynirin mayasını.. Ve Malakanlar çoğu Müslüman olan bir halk. Malakanlar konusuyla Almanlar bizden daha fazla ilgili.. Alman Cumhurbaşkanı gelip onları ziyaret etti. Bizde doğru düzgün Malakanları bilen yok..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.044 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar