Suudi gazeteci

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girmesinden sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülüp cesedinin de parçalanması iddiası gündemdeki...

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girmesinden sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülüp cesedinin de parçalanması iddiası gündemdeki yerini koruyor.

Kaşıkçı ailesi Kayseri kökenli bir Suudi ailesi. Cemal Kaşıkçı ABD’de yaşayan bir gazeteci.

Kaşıkçı deyince ilk akla gelen isim Adnan Kaşıkçı. Kamu, Kaşıkçı adını yeğeni El Fayed’in, Lady Diana ile beraberliklerinin ardından suikasta kurban gitmesi ile duydu. Son kez İstanbul’da yılbaşında Boğazdaki terör eyleminde ölenler arasında da bu aileden biri vardı.

Peki, Cemal Kaşıkçı’nın dayısı Adnan Kaşıkçı kimdir? O 1935 yılında Mekke’de varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Mısır’da iyi bir eğitim aldı.. 17 yaşında ABD’ye gitti. Orada ekonomi okudu. 20 yaşında, ülkesinin ordusuna Amerikan kamyonları sağlayan bir sözleşmeye imza atarak bir yandan öğrenimini sürdürürken ticaret hayatına başladı. Bu onun iş dünyasında yeni kişilerle tanışmasına zemin hazırladı. Ardından Amerikan otomobil sanayinin Suudi Arabistan ve Mısır gibi Arap ülkelerinde temsilcisi oldu. Ardından savunma sanayine el attı. 

Chrysler ve Rolls Royce gibi markalar yanında Suudi Arabistan’da ve diğer Arap ülkelerinde çok sayıda Amerikan ve İngiliz otomobil firmasının temsilciliğini üstlendi. 25 yaşına geldiğinde Soraya ile evlendi ve 5 çocuk sahibi oldu. Zaman içinde 50’ye yakın şirketi ile yüz milyonlarca doların sahibi oldu. Kaşıkçı’nın ilerleyen yıllarda çeşitli rüşvet olaylarına adı karıştı. İlk hanımından boşandıktan 4 yıl sonra İtalyan Lamia Biancolini ile evlendi ve ondan da bir çocuk sahibi oldu. Kaşıkçı, İran- Nikaragua/Contra olayı ile adından bir kez daha bahsettirdi. Bu olaydan sonra Filipinler’de başka bir kirli olaya adı karıştı ve ABD ile arası açıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.045 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar