Arap yarımadasında neler oluyor?

İngiliz haber portalı The Independent Riyad’da dönen saray entrikaları için önemli bir yorum yayınladı ve son günlerde önemli gözaltılar yaşandığını iddia etti. Dahası ölümler var...

İngiliz haber portalı The Independent Riyad’da dönen saray entrikaları için önemli bir yorum yayınladı ve son günlerde önemli gözaltılar yaşandığını iddia etti. Dahası ölümler var, gösteriler var. Bu arada Suudi Arabistan Kralı Salman’ın yerini Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a bırakacağına ilişkin iddialar da artık ayyuka çıktı.

Ben dahasını söyleyeyim, Suudi Arabistan bölünmeye gidiyor sanki. Daha doğrusu BAE’ye benzer bir yapılanmaya. Tek bir krallığın yerini bundan sonra federatif bir birlik alabilir.. Siyasi çizgi de yine BAE’ye yakın bir çizgi olabilir.

Daha dün, Katar’ı yutmaya hazırlanan Suudiler, bugün birliklerini koruma derdine düştüler.

Öyle anlaşılıyor ki, yeni Suudi Arabistan ABD, İngiltere çizgisinde Mısır ve İsrail’le birlikte şekillendirilecek. Büyük ihtimalle Dahlan da bu işin içinde.. Tabii bir süreç yaşanmıyor. Petrol, Şia, Mekke-Medine, diğer körfez ülkeleri, Yemen hepsi bu senaryoya dahil.

Bana kalırsa Hamas’ın, İsrail işgali altındaki Gazze’de daha önce kurduğu İdari Komiteyi, Filistin siyasi bölünmüşlüğünü sonlandırmak amacıyla feshettiğini duyurması da bölgedeki gelişmelerle birlikte değerlendirilmesi gerek.

Mahmut Abbas’ın da, Sisi’nin de geleceği de masada. Esed’in de.. Yani bölgede kartlar yeniden karılıyor. Tabii, Katar, Bahreyn, Kuveyt, BAE, daha doğrusu Körfez, en genel anlamda Ceziretül Arap masada.. Bu süreç kolay yönetilecek bir süreç değil. Evdeki hesapların da çarşıya uyması kolay gözükmüyor. Birileri Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olabilir..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.045 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar