Ne Mutlu Müslümanım diyene!

Birkaç gün önce Hakk’a yürüyen merhum üstadımız Nuri Pakdil, Ümmet-i Muhammed’i parçalayan bütün ayrıştırıcı, ötekileştirici, bölücü alt kimlikleri iptal eden ve...

Birkaç gün önce Hakk’a yürüyen merhum üstadımız Nuri Pakdil, Ümmet-i Muhammed’i parçalayan bütün ayrıştırıcı, ötekileştirici, bölücü alt kimlikleri iptal eden ve birleştirici, kaynaştırıcı üst kimliğimiz olan “Müslümanlığımızı” böyle bir sloganlaştırmıştı: “Ne mutlu Müslümanım diyene”!

Rabbimiz Nuri Pakdil üstadımıza gani gani rahmet eylesin ve mekânı Cennet olsun inşallah.

Üstadımız, şair hassasiyeti ve mütefekkir basireti ile bölücü alt kimliklerin ümmetin geleceği için ne büyük bir tehdit arz ettiğini görmüş olmalıydı ki, bu ortak kimliğimize sıkıca sarılmayı teşvik etti.

Kuşkusuz bu tehdit yeni ortaya çıkmadı. Âlim ve şair Mehmet Akif Ersoy merhum da o gün “kavmiyetçilik” diye adlandırılan ırkçı/ulusçu akımların Osmanlı Devleti başta olmak üzere bütün “İslâm milleti”ni (“ümmet”i) nasıl paramparça ettiğini yüreği yanarak temaşa etmiş ve kendi Arnavut alt kimliğinden başlayarak kavmiyetçilik/ırkçılık yapmanın “küfür” olduğunu cesaretle haykırmıştı:

“Hani milliyetin İslâm idi? Kavmiyyet ne?
Sarılıp sımsıkı dursaydın a milliyetine!
Arnavutluk ne demek? Var mı şeriatta yeri?
Küfr olur, başka değil kavmini sürmek ileri.
Arab’ın Türk’e, Laz’ın Çerkez’e yahud Kürd’e,
Acem’in Çin’liye rüçhanı mı varmış, nerde?
Müslümanlıkta anasır mı olurmuş? Ne gezer?
Fikri kavmiyyeti tel’in ediyor peygamber.
En büyük düşmanıdır rûh-u Nebî tefrikanın,
Adı batsın onu İslam’a sokan kaltabanın.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 115 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 135 Okunma Çanakkale’den Gazze’ye 19 Mart 2024 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar