Namazımızda miracı yaşayabiliyor muyuz?

Bir Miraç gecesini daha geride bıraktık. Peki, Receb’in 27. gecesi Allah (c.c) ile Rasûlü (s.a) arasında geçen konuşmayı (tahiyyat’ı) namazda okurken biz de miracı yaşıyor muyuz? Biliyoruz ki;...

Bir Miraç gecesini daha geride bıraktık. Peki, Receb’in 27. gecesi Allah (c.c) ile Rasûlü (s.a) arasında geçen konuşmayı (tahiyyat’ı) namazda okurken biz de miracı yaşıyor muyuz?

Biliyoruz ki; Rasûlüllah’ın (s.a) Allahu Teâlâ (c.c) ile Miraç’taki selamlaşması ve sohbeti; “mü’minin miracı” olan namazın teşehhüd aşamasında, kul ile Allah arasında gerçekleşir. Miraç’ta Allah ile Rasûlü arasında geçen konuşmanın bir bölümünü, Rasûlüllah’ın (s.a) ashabına kelime kelime öğrettiği şekilde okuyarak tekrar ederiz.

İmam Gazâlî, namaz kılan bir müminin, teşehhüd esnasında tahiyyat’ı okurken şu duygular içinde bulunması gerektiğini tavsiye eder: ‘Allah’ın huzurunda olduğunun şuuruna vararak tazim ve hürmetle otur. Tahiyyat’ı oku: Mülkün, temiz ahlakın ve salavâtın Allah’a ait ve O’na mahsus olduğunu, kalbinden inanarak dilin ile ilan et, açıkla! Hz. Peygamber’i (s.a) kalbinde düşünerek ona selam ver ve onun da, daha mükemmel bir şekilde sana selam vereceğine inan. Sonra, sana ve bütün salihlere de selam ver ve buna mukabil, bütün salihler sayısınca Allah’ın da sana selam vereceğini, yani rahmet edeceğini düşün. Sonra, Allahu Teâlâ’nın birliğine ve Peygamber’in nübüvvetine şehadet et... Son teşehhüdde, Rasûlüllah’a salât ü selamdan sonra, kabul edileceğine yürekten inanarak dua et! Anne-babanı ve diğer mü’minleri de bu samimi dualarında ihmal etme, unutma!.. Selam verirken, hazırda bulunanlara ve meleklere selam vermeye niyet et... ve namazını sona erdir.’

Tahiyyât’ın en sahih ve meşhur olanı Abdullah b. Mes’ud’dan (r.a) yapılan rivayettir:

“Et-tahiyyâtü li’llâhi ve’s-salavâtü ve’t-tayyibâtü; es-selâmü ‘aleyke eyyüh’en-nebiyyü ve rahmetu’llâhi ve berekâtühû; es-selâmü ‘aleynâ ve ‘alâ ‘ıbâdi’llâhi’s-sâlihîn. Eşhedü en-lâ ilahe illa’llahi ve eşhedü enne Muhammeden ‘abdühû ve Rasûlüh.”

(Tahiyyeler -her türlü tazim ve saygı-, salâtlar -tüm ibadetler ve namazlar- ve tayyibeler -tüm övücü, güzel sözler- Allah’a mahsustur. Selam, Allah’ın rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun, ey Peygamber! Selam (bütün peygamberler sınıfına dâhil olan) bizim ve Allah’ın salih kullarının üzerine olsun! Ben şehadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine ben şahadet ederim ki, şüphesiz Muhammed O’nun kulu ve Rasûlü’dür).

Tahiyyâtı okurken, bu cümlelerin Allah (c.c) ile Rasûlü (s.a) arasında geçen konuşma ve selamlaşmaya ait sözler olduğunu hatırlamalı ve Miracın heyecanını yürekten yaşamalıyız:

Mirac gecesi Rasûlüllah (s.a), Rabbini şu sözlerle över: “Bütün tazim ve saygılar, tüm ibadetler ve namazlar, tüm övücü ve güzel sözler sana özgüdür ey Allahım!”

Biz de bu sözleri samimiyet ve ihlasla tekrarlayarak coşmalıyız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En şiddetli düşman 23 Nisan 2024 | 106 Okunma Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 117 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 136 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar