“Müminlerin En Amansız Düşmanları Yahudilerdir”

Maide suresinin 82. âyetinde şöyle buyuruluyor: “İnsanlar içinde müminlerin en amansız düşmanlarının Yahudiler ve müşrikler olduğunu göreceksin...”Âyet-i kerime, Peygamberimiz (s.a) döneminde...

Maide suresinin 82. âyetinde şöyle buyuruluyor: “İnsanlar içinde müminlerin en amansız düşmanlarının Yahudiler ve müşrikler olduğunu göreceksin...”

Âyet-i kerime, Peygamberimiz (s.a) döneminde yaşayan inanç grupları arasında Yahudiler ile müşriklerin Müslümanlara en şiddetli/amansız düşman olduklarını belirtmekle kalmıyor; aynı zamanda bu düşmanlığın tarihte devam ettiği gibi günümüzde de devam edeceğini vurguluyor.

Âyete dair bazı yorumları bazı tefsirlerden aktaralım: “Ayet, Rasûlüllah’a özel bir hitap olabileceği gibi, genel geçer bir gerçeği dillendiren genel bir hitap da olabilir; çünkü her insanın görebildiği apaçık bir realiteyi dile getiriyor. Kur’an’ın indiği dil olan Arapçada bu tür ifade biçimlerine rastlanır. Ayet her iki halde de, değindiği gerçeği apaçık ortaya koyar. 

Ayrıca, ayetin ifade biçiminde Yahudilere müşriklerden önce yer verilmesi dikkat çekicidir. İman edenlere en amansız düşmanlar müşriklerden önce Yahudilerdir. Onların düşmanlığı müşriklerinkinden daha önce, daha yaman, daha acımasız, daha açık ve düşünen herkesin görebileceği bir realitedir... Âyetteki bu tespit, o dönemdeki olguya tamamen uygun olduğu gibi İslâm›ın ilk yıllarından günümüze kadarki somut tarihi gerçeklerle de birebir örtüşen bir hakikattir!

Kur’an’ın bu düşmanlık ve düzenbazlıklara dair açıklamaları, Yahudilerin tarih boyu İslâm’a, Peygamberimize (s.a) ve Müslüman ümmete karşı giriştikleri sürekli savaşı, on dört asrı aşan bir zamandır bir an dahi sönmeyen ve bugün hâlâ dünyanın her tarafında bütün şiddetiyle devam eden savaşı, tek başına aydınlatmaya yeterlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En şiddetli düşman 23 Nisan 2024 | 109 Okunma Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 118 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 136 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar