İslâm İşbirliği Teşkilâtı Kararları ve Kudüs Merkezli Bağımsız Filistin

13 Aralık 2017 tarihinde, 16’sı lider düzeyinde olmak üzere 48 İslâm ülkesinin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da toplanan İslâm İşbirliği Teşkilatı, ABD Başkanı...

13 Aralık 2017 tarihinde, 16’sı lider düzeyinde olmak üzere 48 İslâm ülkesinin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da toplanan İslâm İşbirliği Teşkilatı, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden skandal kararını reddederek, Kudüs ve Filistin’in geleceğine dair çok önemli kararlar almak suretiyle Amerika ve İsrail’e adeta meydan okudu.

BM’den sonra uluslararası temsil gücü en yüksek organizasyon olan 57 üyeli İslâm İşbirliği Teşkilatı; 21 Ağustos 1969’da Mescid-i Aksâ’nın bir Siyonist tarafından yakılması üzerine, 22–25 Eylül 1969 tarihlerinde Rabat’ta ilk kez düzenlenen İslam Zirve Konferansı’nda alınan kararla “İslam Konferansı Örgütü” adıyla kurulmuş, Haziran 2011 Astana toplantısında ise, ismi “İslam İşbirliği Teşkilatı” olarak değiştirilmişti. 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, zirve öncesinde “Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıyalım. Başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden asla vazgeçmeyelim” diyerek zirve kararlarını yönlendirmiş oldu. 

Teşkilatın 13 Aralık 2017 İstanbul zirvesi sonuç bildirgesinin önemli kararları özetle şunlardır:

- ABD Başkanı’nın Kudüs’ü “İşgalci Güç” İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedilmiş ve kınanmıştır. Kudüs-ü Şerif’in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan sözkonusu tehlikeli beyan hükümsüz ve meşruiyetten uzak olup Filistin halkının tarihi, hukuki, doğal ve milli haklarına bir saldırı, bütün barış girişimlerine yönelik kasti bir baltalama, aşırılık ve terörizme ivme kazandıracak bir tahrik unsuru ve uluslararası barış ve güvenliği hedef alan bir tehdittir.

- ABD Yönetimi bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu olacaktır. Bu beyan, ABD Yönetimi’nin barış destekçisi rolünden çekilmesi olarak değerlendirilmiş olup tüm paydaşlar tarafından da böyle anlaşılmıştır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 115 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 135 Okunma Çanakkale’den Gazze’ye 19 Mart 2024 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar