Eğitim-Öğretim’den Terbiye’ye

Geçen haftaki yazımızda “seküler” eğitimden “millî-manevî” eğitime geçmeyi teklif etmiş ve bunun milletin geleceği açısından bir “var olma” sorunu haline geldiğini...

Geçen haftaki yazımızda “seküler” eğitimden “millî-manevî” eğitime geçmeyi teklif etmiş ve bunun milletin geleceği açısından bir “var olma” sorunu haline geldiğini vurgulamıştık. Bugün ise eğitim-öğretim olgusuna daha temel bir açıdan; “terbiye” kavramı çerçevesinde bir bakış açısı sunmaya çalışacağız.

Millet olarak kadim medeniyetimizi belirleyen İslâm kültüründe eğitim-öğretim faaliyetleri kuşatıcı bir terimle ifade edilir: “Terbiye”. Bu konuda yol haritamızı İslâm’ın ana kaynakları Kur’ân ve Sünnet belirler.

Terbiye; “Rabb” ve “ribâ” köklerinden gelir. Bunların anlamları; ‘beslenmek, tamamlanmak, ziyadeleşmek, artmak, toplanmak, çoğalmak’tır. Terbiye ise, lügatte ‘tamamlatmak ve ıslah etmek’; terim olarak da ‘bir şeyi derece derece olgunluğa eriştirmek, yetiştirmek’ demektir.

Terbiye teriminin kök olarak Rabb kelimesiyle ilişkili...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En şiddetli düşman 23 Nisan 2024 | 104 Okunma Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 117 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar