Sa‘lebe’nin Koyunları ve Namazı

Önceki yazılarımızda, ‘kendilerine iktidar verilince namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve iyiliği emredip kötülüğü engelleyen müminler olmayı’emreden Hac/41. âyetin, bir manada...

Önceki yazılarımızda, ‘kendilerine iktidar verilince namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve iyiliği emredip kötülüğü engelleyen müminler olmayı’emreden Hac/41. âyetin, bir manada ‘bunları kaybedenler iktidarı da kaybederler’ dediğini; buna karşılık, “ticaret ve alışveriş” başta olmak üzere insanları peşinden sürükleyen her tür dünyevi meşguliyetin kendilerini Zikrullah’tan, namazı ikâme etmekten ve zekâtı vermekten alıkoymadığı “adamlar”ın ise Nûr/37’de övüldüğünü söylemiştik. 

Bu yazıda ise, ‘Allah bize lütfederse biz de görevlerimizi yapıp sâlihlerden olacağız’ diye söz veren ama lütfa erince görevlerini yapmayıp namazı-niyazı terkedenlerin tipik örneği Sa‘lebe’yi anlatacağız:  

“İçlerinden kimi de Allah’a (şöyle) ahdetmişti: ‘Eğer bize lütf-u kereminden ihsan ederse, andolsun zekât vereceğiz, muhakkak ki salihlerden olacağız’.” (Tevbe/75).

Bu âyetin Sa‘lebe b. Hatıp sebebiyle nazil olduğu rivayet edilir. Şöyle ki: 

Sa‘lebe, Hz. Peygamber’in (s.a) huzuruna gelmiş, 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 115 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 135 Okunma Çanakkale’den Gazze’ye 19 Mart 2024 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar