Zilhicce’nin İlk On Günü (Leyâl-i Aşr)

Yarın Zilhicce’nin birinci günü. Kur’ân-ı Kerîm’de; “Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” (Fecr 89/1-5) âyetinde...

Yarın Zilhicce’nin birinci günü. 

Kur’ân-ı Kerîm’de; “Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” (Fecr 89/1-5) âyetinde Yüce Rabbimizin üzerine yemin ettiği “on gece”, güçlü rivayetlere göre, Zilhicce’nin ilk on gecesidir. “Biz Mûsâ ile otuz gün için sözleştik; sonra bu otuz günü, on gün daha ekleyerek kırk güne tamamladık.” (A’raf 7/142) âyetindeki on günün de, Zilhicce’nin ilk on günü olduğu söylenmiştir.

Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan amellerin diğer günlerden daha faziletli ve Allah’a daha sevgili olduğunu müjdelediği rivayet olunan Rasûlüllah’ın (s.a); Zilhicce’nin ilk dokuz gününde tutulan her bir orucun bir yıllık oruca, “leyal-i aşr: on gece”den birini ihya etmenin de Kadir gecesini ihyaya denk olduğunu söylediği hadis kitaplarında yer alır. 

“Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş/amel Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevgili olsun...” (Tirmizi, Savm 52; Darimi, Savm 52)

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan (her bir) oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (Tirmizi, Savm 52; İbn Mace, Sıyam 39)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En şiddetli düşman 23 Nisan 2024 | 106 Okunma Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 117 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 136 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar