Washington’da kirli ittifak iş başında..

Londra kaynaklı “El Şarkulevsat” gazetesinde  28 Ekim günü AB’ın ABD Başkanı Trump’ın Beyaz Saray eski Baş Stratejisti Steve Bannon ile yaptığı bir röportaj yer aldı. Gazete röportajı...

Londra kaynaklı “El Şarkulevsat” gazetesinde  28 Ekim günü AB’ın ABD Başkanı Trump’ın Beyaz Saray eski Baş Stratejisti Steve Bannon ile yaptığı bir röportaj yer aldı. Gazete röportajı, “ Steve Bannon: Türkiye İran’dan Daha Tehlikeli” başlığıyla verdi.

Bannon “Breitbart Nesw”in en tepesindeki isim. İsrail asıllı Amerikalı serbest gazeteci olan Barak’ın  yaptığı röportaja dair bir haberin Breitbart’ta yer  almamış olması tuhaf . Röportajda Bannon, Trump’ın teşvikiyle Riyad ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğünde Katar’a  abluka uygulandığından övgüyle söz ederek, “Katar en az Kuzey Kore kadar tehlikeli” diyor. 

Bannon ABD’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin Katar aleyhindeki lobi faaliyetlerinin parçası olarak görülüyor. Bu faaliyetler arasında Trump’ın büyük bağışçılarından,  “Breitbart”ın  finansörü de olan milyarder fon yatırımcısı Robert Mercer ile bağlantılı bir şirketin de yer aldığı söyleniyor. Medyada çıkan haberlere göre Bannon,  Eylül ayında BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan ile görüştü.  Öte yandan Bannon’ın müttefiklerinden, Irak’da adı kötüye çıkan özel güvenlik şirketi “Blackwater”ın eski CEO’su Eric Prence ile Prens Zayed çok yakınlar.  Prince, Dubai’de sık sık kalıyor ve BAE ile iş sözleşmeleri var.

Bannon “Neocon” düşünce kuruluşu “Hudson Enstitüsü”nün 23 Ekim’de Washington’da düzenlediği konfereransta da Katar aleyhinde konuştu. Konferansa katılanlar arasında “CIA” eski başkanları Leon Panetta ve David Petraeus’un yanı sıra birçok emekli general de yer aldı. Bannon konuşmasında Katar’ı “Hamas” ve “Müslüman Kardeşler”e destek vermekle suçlayarak,  “Dünyada tek önemli şey Katar’daki durumdur. Katar’da olan biten her şey Kuzey Kore’de yaşananlar kadar önemlidir” demişti. Bannon, Trump yönetiminin “Müslüman Kardeşler”i terör örgütü ilan etmesi için çok çalıştıysa da muvaffak olamadı 

ABD’de “Alternatif Sağ” olarak anılan hareketin ideoloğu olarak görülen Bannon, Trump tarafından “Beyaz Saray Baş Stratejisti” olarak atandı. Ancak Bannon,  Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı  “General H. R. McMaster” başta olmak üzere’ “Globalistler” olarak itham ettiği grup tarafından kovuldu. İsrail yanlısı ve Bannon’ın  yoldaşları olarak bilinen bir çok isim de Beyaz Saray’daki görevlerinden uzaklaştırıldı.  Bu isimler arasında Trump’ın  danışmanı  Sebastian Gorka da vardı. Tasfiyeye en fazla “ZOA(Amerikan Siyonist Organizasyonu)” tepkiliydi.  ZOA, McMaster’ın görevden alınması için kampanya yaptı.

Bannon “Beyaz Saray”dan ayrıldıktan sonra yeniden  “Breitbart News”in başına geçerek, “Cumhuriyetçi Parti” içindeki Trump karşıtlarına bayrak açtı. Bannon’un savaş açtığı isimler arasında ilk sırada Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell var. Bannon, 2018’deki kısmî senato seçimlerinde McConnel’in desteklediği adayların karşısına Trump’ın gerçek gündemine bağlı olduklarını söylediği isimleri çıkarıyor. Bannon, Wyoming’de McConnel’in desteklediği adaya karşı Eric Prince’i de sahaya çıkmaya ikna etmiş görünüyor. Bannon’ın savaşının finansmanını ise büyük ölçüde Robert Mercer sağlıyor. Bu arada Prence’in Trump yönetimini Kerkük’e giren Irak güçlerine müdahale etmeye çağırdığını da hatırlatalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar