Trump’ın “savaş odası”nda kimler var?

Steve Bannon, “Demokratlar”ın Trump’ı azletme girişimini Amerika’nın yeni iç savaşında ilk top atışı olarak yorumlamıştı. “Cumhuriyetçi Parti”yi Trump liderliğinde daha Sağ ve...

Steve Bannon, “Demokratlar”ın Trump’ı azletme girişimini Amerika’nın yeni iç savaşında ilk top atışı olarak yorumlamıştı. “Cumhuriyetçi Parti”yi Trump liderliğinde daha Sağ ve daha popülist bir çizgiye çekmek isteyen Bannon, siyaseti “savaş” olarak görüyor. 2016’daki seçimlerde Trump’a Başkanlık kazandıran kampanyanın önde gelen ismiydi Bannon. Ekibe sonradan katılan Bannon, Trump’ın çürük çarık giden kampanyasını kurtardığına inanıyordu.

Washington’daki iki partili yerleşik düzeni “bataklık” olarak niteleyen Bannon, Trump’ı bu bataklığı kurutacak bir lider olarak lanse ediyordu. Bannon’un “savaş” ve “siyaset” arasında kurduğu ilişki dünyası, rakiplerini çökertilmesi gereken ‘düşman cepheler’ olarak işaretler.

Bannon’a göre ana akım Cumhuriyetçiler düşmanın içerdeki uzantılarıdır. Bannon, Trump’a zorluk çıkaran Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’a savaş açmıştı. Trump ve McConnel uzlaştılar. Savaş kazandıran general edasıyla “Baş Stratejistlik” koltuğuna kurulan Bannon ise Trump tarafından dışarı atılarak etkisiz hale getirildi. Apoletleri sökülen Bannon, “Trump’a rağmen, Trump için” savaşa dışarda devam edeceğini söylemişti. “2020 seçimleri Sağ ve Sol popülistler arasında geçecek” diyen Bannon, Trump’tan yeni görev için bir işaret bekliyor.

Trump, Robert Mueller tarafından yürütülen “Rusya Soruşturması”nı “cadı avı” ve “derin devlet komplosu” olarak nitelemişti. Bannon’ın dünyasında “derin devlet” ve “bataklık” aynı şeydir. Bannon şimdi “savaş odası”nda değil, ama gölgesi orada. Bannon’ın yeriniyse Trump’ın özel avukatlarından, New York eski belediye Başkanı Rudy Giuliani dolduruyor.

2016 seçimlerinde Trump, rakip Başkan adayı Hillary Cilinton ile Demokrat Parti’nin şaibeli e-postalarının yayınlanmasından fayda görmüştü. Şimdi de rakip Başkan aday adaylarından Joe Biden’ın oğlu Hunter’ın Ukrayna’da şaibeli bir enerji şirketiyle ilişkisi yeni savaşın en önemli silahı oldu. Trump’ın Ukrayna’ya 391 milyon dolarlık ABD yardımının serbest bırakılması karşılığında Joe Biden ve oğlu Hunter’ın soruşturulmasını istemesi iki parti arasında savaş başlattı. Demokrat cephe Trump’ın hamlesine “azil” girişimiyle cevap verdi.

Temsilciler Meclisi” Demokratlar’ın elinde, “Senato” ise Cumhuriyetçiler’de. Bütün usül şartları yerine getirilir ve Meclis azîl kararı verse dahi, Senato’nun bu hamleyi geri püskürtme gücü var. Ancak azil hamlelerinin ABD Başkanları için yıpratıcı olduğunu unutmamak lazım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 42 Okunma Hep birlikte bir canavar yaptılar! 07 Nisan 2024 | 165 Okunma Bodrumdaki bomba! 02 Nisan 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar