Trump’ın “İsrail’i büyük yap” tiyatrosu..

Trump’ın ‘İsrail-Filistin barış planı’nın resmî duyurusu Binyamin Netanyahu’nun hükümeti kuramaması sebebiyle yine erteleniyor. Trump’ın sözde barış plânındaki partneri Netanyahu...

Trump’ın ‘İsrail-Filistin barış planı’nın resmî duyurusu Binyamin Netanyahu’nun hükümeti kuramaması sebebiyle yine erteleniyor. Trump’ın sözde barış plânındaki partneri Netanyahu Eylül’deki seçimlerden başarılı çıkarsa en geç Kasım ayı başlarında hükümeti kurmak zorunda.

Plânın duyurusunun yıl sonuna ertelenebileceğini ifade etmiştik. Nitekim Trump’ın Ortadoğu Özel Elçisi Jason Greenblatt da plânın Kasım ayına ertelenebileceğini söyledi. Greenblatt, Trump’ın başkanlık seçimleri kampanyası ile ‘İsrail-Filistin Plânı’nı eş zamanlı yürüteceğini savunuyor. “İsrail Lobisi”nin desteğini almak için uygun bir durum. Trump’ın “Amerika’yı yeniden büyük yap” sloganını kazıdıkça altından “İsrail’i büyük yap” yazısı çıkıyor. Amerikalı vergi mükelleflerinin paralarıyla İsrail yine mazlum Filistinlileri katletmeye devam edecek.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David FriedmanNew York Times”a verdiği mülâkatta İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’nın bir kısmını ilhak etmeye hakkı olduğunu söylemişti. “Jerusalem Post” gazetesinin New York’ta düzenlediği konferansa katılan Greenblatt da aynı görüşte olduğunu söyledi. Trump plânını yürüten bütün bu isimler Netanyahu ile aynı ajandayı paylaşıyorlar. Heyetin profili, plânın Filistinliler için bir barış anlaşması olmadığının kanıtı.

Plân çerçevesinde 25-26 Haziran günlerinde Bahreyn’de “Refah için barış” başlıklı ekonomi çalıştayı yapılacak. Çalıştayı boykot eden Filistinliler Arap devletlerinden de aynı hassasiyeti bekliyorlar. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Mısır ve Fas dışında Çalıştay’a katılacağını ilân eden bir Arap devleti yok. “Uluslararası Para Fonu (IMF)” ve “Dünya Bankası” gibi küresel finans kuruluşlarının da Çalıştay’a katılmaları bekleniyor.

Filistinlilerin boykot çağrısının önde gelen Arap ülkeleri tarafından karşılık bulamamasıysa yeni bir hayal kırıklığına yol açtı. Filistinlilere göre bu ülkeler ABD’nin baskısıyla çalıştaya katılmayı kabul ettiler. Mısır ve Ürdün her yıl ABD’den önemli miktarda askerî yardım alıyor. ABD ile ‘özel ilişki’ içindeki bu devletlerin çalıştaya katılacak olmaları sürpriz değil elbette.

Arap medyasına göre çalıştay Suudi Arabistan’da yapılacaktı. Filistinliler boykot ilân edince çalıştayı Bahreyn’e kaydırdılar. Filistinliler “Trump’ın havucu“ olarak gördükleri çalıştaya Arap katılımının sembolik düzeyde kalacağı görüşündeler. Filistinliler kendilerinin yer almadığı ‘Filistin Çalıştayı’nın bir Arap ülkesinde yapılmasından rahatsızlar. Filistinliler ’teslim plânı’nın parçası olan bu çalıştayın bir kıymet-i harbiyesinin olmayacağını da ifade ediyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar