Trump “Neoconlar”dan vazgeçemiyor!

“Demokratlar”ın çoğunlukta olduğu “ABD Temsilciler Meclisi” Trump’ın, İran’a muhtemel bir askerî müdahaleden önce Kongre onayı almasını öngören bir tasarıyı onayladı....

Demokratlar”ın çoğunlukta olduğu “ABD Temsilciler Meclisi” Trump’ın, İran’a muhtemel bir askerî müdahaleden önce Kongre onayı almasını öngören bir tasarıyı onayladı. Oylamada 27 Cumhuriyetçi, Demokratlar’a destek verdi. “Beyaz Saray”ın tasarıyı engelleme girişimleriyse sonuç vermedi. Cuma günü 170’e karşı 251 oyla kabul edilen tasarı, federal fonların Kongre izni olmadan İran veya başka bir ülkeye karşı askerî güç için kullanılmasını engelliyor. İran’a askerî müdahale için Kongre onayına ihtiyaç duymadığını savunan Trump için bu, kötü haber.

Sözkonusu tasarı, 733 milyar dolar tutarındaki savunma bütçesi tasarısına eklenen değişiklikle gerçekleşti. Senato ise 750 milyar dolarlık savunma bütçe tasarısını onaylamıştı. Temsilciler Meclisi ise bu tutardan 17 milyar dolar eksiltti. Meclisin kabul ettiği bütçe tasarısıyla birlikte Trump’ın Meksika sınırında duvar inşa etme vaadini gerçekleştirmesi daha da zorlaşıyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen savunma bütçe tasarılarının Senato’da uzlaştırılması gerekiyor. 100 üyeli Senato’daysa Cumhuriyetçiler 53 üye ile çoğunluktalar. Senatör Rand Paul başta olmak üzere Amerikan müdahaleciliğini eleştiren bazı Cumhuriyetçiler’in Demokratlar’la hareket etmesi Trump’ın beklentilerini tehlikeye sokabilir.

Askeri müdahale için Kongre iznini içeren tasarıyı hazırlayanlardan Demokrat vekil Ro Khanna’ya göre Trump pahalı savaşları sona erdirmek için kampanya yürütmesine rağmen, Irak savaşını tasarlayan bazı isimleri istihdam etti. Khanna, Trump’ın İran’la gerginliği arttıran eylemlerinin savaşlardan çekilme vaadini yerine getirmeye niyetli olmadığını kanıtladığını da vurguluyor.

Khanna’nın belirttiği gibi, Trump’ın “Neocon” dış politika ekibi, Trump’ın vaatlerini gerçekleştirmesinde ciddi bir engel teşkil ediyor. “Personel politikadır” sözüne kulak verecek olur isek, Trump bir yandan ABD’yi ‘Ortadoğu’daki aptal savaşlar’dan çekeceğini söylerken, diğer yandan tescilli “Neoconlar”dan John Bolton ve Mike Pompeo başta olmak üzere sertlik yanlısı isimleri dış politika karar alma mekanizmalarında en üst sıralara taşıdı.

İsrail yanlısı Neoconlar’ın etkin görevlere getirilmeleri, ABD’yi adım adım İran ile savaşa götürdüğü yönünde kaygılara yol açıyor. Trump’ın “Ulusal İstihbarat” direktörü Dan Coats’ı görevden alarak yerine Fred Fleitz’i getireceği söylentileriyse bu kaygıları artırıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar