Trump ‘Amerikan Kongresi’yle savaş halinde!

“Demokratlar” 6 Kasım 2018’deki seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kazandıktan sonra birçok koldan Trump’a savaş açtılar. Demokratlar 2020’deki Başkanlık seçimlerine kadar...

Demokratlar” 6 Kasım 2018’deki seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kazandıktan sonra birçok koldan Trump’a savaş açtılar. Demokratlar 2020’deki Başkanlık seçimlerine kadar Trump’ı mümkün olduğunca zayıflatmayı hedefliyorlar. Demokratlar üç başlıkta Trump’a meydan okuyorlar. Birinci başlık, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’ın yürüttüğü “Rusya Soruşturması”na ilişkin nihaî raporda yer alan bazı iddialarla ilgili.

Mueller raporunda Trump’ın adaleti engellemeye yönelik girişimlere başvurduğunu, ancak bu girişimlerin ilgili bürokratlar tarafından yerine getirilmemesi sebebiyle akamete uğradığını kaydetmişti. Demokratlar, Mueller’ın kaydettiği bu bulguların peşinden gidiyorlar. Trump tarafıysa engelleme girişiminde yer alan isimlerin Kongre’de tanıklık etmelerini istemiyor..

Mueller Raporu” Adalet Bakanlığı tarafından sansüre uğratılarak Kongre’ye iletilmişti. Demokratlar ise üzerleri karartılmış sayfalarda neler olduğunu görmek istiyorlar. Adalet Bakanı William Barr bu talebi savsaklıyor. Rapor Kongre’ye iletilmeden önce 4 sayfalık özet yayımlayan Barr, Trump’ın aklandığını iddia etmişti. Bu yüzden Barr da Demokratlar’ın hedefinde. Demokratlar Mueller’ın Rapor’da boşlukta bıraktığı noktaların üzerine gidiyorlar.

Trump’a üçüncü meydan okumaysa, Trump’ın son 6 yıllık vergi beyannameleriyle ilgiliydi.. Trump öteden beri kendisini milyarder bir emlak geliştiricisi olarak göstermeyi çok seviyor. Demokratlarsa Trump’ın ne kadar vergi ödediğini merak ediyorlar. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi,, “Mueller Raporu’nu görmek istiyoruz, Trump’ın vergi beyannamelerini görmek istiyoruz” diyerek savaşı devam ettireceklerinin işaretini verdi.

Temsilciler Meclisi Gelir ve Vergi Yönetimi Komitesi Başkanı Richard Neal, Federal Vergi Dairesi’nden Trump’ın ve bağlı şirketlerinin son altı yılı kapsayan vergi beyannamelerinin dökümlerini istemişti. Neal 10 Nisan’’a kadar mühlet vermiş, ancak Hazine Bakanlığı tarafından bu talep savsaklanmıştı. Neal 23 Nisan tarihine kadar ikinci bir mühlet daha vermişti. Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise beyannamelerle ilgili nihaî kararı Adalet Bakanlığıyla yapılan istişareler sonucunda 6 Mayıs’tan sonra vereceklerini duyurmuştu.

Trump’ın şirketlerinin “Deutsche Bank” dahil olmak üzere kredi işlemleri de mercek altına alındı. Bir diğer gelişmeyse Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komitesi Başkanı Elijah Cummings’in “Trump Organizasyonu”nun malî işlemlerini denetleyen şirketten son 10 yıllık dökümleri istemesiydi. Bu girişim Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in Kongre’de verdiği ifadelere dayanıyor. “Rusya Soruşturması” kapsamında yargılanan Cohen, Mueller ekibiyle anlaşma yoluna giderek Trump aleyhinde konuşmuştu. Cummings sözkonusu şirketin istenilen dökümleri vermemesi halinde mahkeme celbi çıkaracağını duyurdu. “Trump Organizasyonu” ise mahkeme celbini engellemek için Cummings’e dava açma yoluna gitti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar