“Savaş” mı kazandı, “barış” mı?

Beklendiği gibi 13 Ocak’taki Tayvan’da Başkanlık seçimlerini iktidardaki “Demokratik İlerleme Partisi”nin(DPP) adayı Lai Ching-te kazandı. Bu sonuçtan Çin mutsuz, ABD ise mutlu oldu. Ne ki “DPP” Tayvan...

Beklendiği gibi 13 Ocak’taki Tayvan’da Başkanlık seçimlerini iktidardaki “Demokratik İlerleme Partisi”nin(DPP) adayı Lai Ching-te kazandı. Bu sonuçtan Çin mutsuz, ABD ise mutlu oldu. Ne ki “DPP” Tayvan Meclisindeki çoğunluğunu kaybetti. 113 üyeli Mecliste 52 vekil kazanan “Kuomin-tang(KMT)” ise “DPP”nin önüne geçti. “KMT”ye yakın iki bağımsız aday da Meclis’e girdi. “DPP 51” vekille ikinci, “Tayvan Halk Partisi” ise 8 vekille üçüncü parti oldu.

Diğer yandan Tayvanlı seçmenlerin yüzde 60’ının Lai’ye oy vermediğini belirtmek gerekiyor. Meclis’te değişen dengeler sebebiyle Lai’nin istediği yasaları çıkarması için her iki partiyle uzlaşması gerekiyor. Böylece “Tayvan Halk Partisi” Mecliste “anahtar parti” rolü kazandı.

Pekin’in Başkanlık seçimlerini kazanmasını umduğu “Kuomintang” seçim kampanyasını “Barış istiyorsan KMT’yi, savaş istiyorsan DPP’yi seç” söylemiyle sürdürmüştü. Ancak Lai’nin Başkan Tsai Ing-Wen’in “Çin ile gerilimi yönetme, ABD ile bağları sıkılaştırma” politikasını devam ettirmesi bekleniyor. Mevcut durumda bile Tayvan-Pekin ilişkisi ziyadesiyle gergin.

13 Ocak seçimlerinden sonra bir gelişme daha yaşandı. Pasifik’teki ada ülkelerinden “Nauru”...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 106 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 61 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 325 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar