Politik sınıf ve sorumluluk ahlâkı…

Bazı milletvekillerinin fahiş boyutlardaki iletişim giderleri hepimizi çok şaşırttı, hem de rencide etti. Oysa 'Kamu adına” görev yapan milletvekillerinden daha duyarlı olmalarını beklerdik. 'Muhafazakâr'...

Bazı milletvekillerinin fahiş boyutlardaki iletişim giderleri hepimizi çok şaşırttı, hem de rencide etti. Oysa 'Kamu adına” görev yapan milletvekillerinden daha duyarlı olmalarını beklerdik. 'Muhafazakâr', 'Sosyal-demokrat' yahut 'Milliyetçi'.. Bütün bu siyasi görüşlerde “kamusal değerler” önemli yer tutar. Söylem düzeyinde bile olsa, milletvekilleri bu değerleri koruyup gözeteceklerine dair topluma söz verirler. Bu nedenle toplum, Meclis'e gönderdiği vekillerinden bu sözleşmeye uymalarını bekler.
Maalesef dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de “politik sınıf” kendine imtiyaz türetme eğilimi içindedir. Oysa politik sınıf “kamu yararı”nı kişisel çıkarların önünde tutmakla mükelleftir. Kamuyu ilgilendiren konularla iştigâl eden ve politika üzerinde etki yapan zümreleri de bu sınıfa dahil etmek gerekiyor. Siyasi partiler, yargı kurumları, belediyeler, sendikalar, üniversiteler, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve basın yayın organları, hep birlikte 'yönetici seçkinler' olarak da tarif edilir. 'Yönetici seçkinler' bir toplumun siyasî ve ahlâkî önderleri olarak “rol model” işlevi görürler. Dolayısıyla yönetici seçkinler toplumun vitrinidir, toplumun kalitesini temsil ederler.
Dar anlamıyla “Politik sınıf” elbette yasalarla bağlıdırlar, ancak yasaların dışında “sorumluluk ahlâkı”yla da bağlıdırlar. “Sorumluluk ahlâkı” temel bir değerdir. Temel değerlerden yoksun bir politika keyfilik üretir. Keyfilikse çoğun suça eğilimlidir. “Millet adına” görev yapmak için seçilen milletvekilleri, yasal boşlukları kişisel çıkarlar yönünde kullanmamak konusunda herkesten daha fazla özenli ve daha fazla vicdanlı davranmak zorundadırlar. Zira ilk elden kamu yararından sorumludurlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 42 Okunma Hep birlikte bir canavar yaptılar! 07 Nisan 2024 | 165 Okunma Bodrumdaki bomba! 02 Nisan 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar