Pentagonism ve silah pazarları..

Soğuk Savaş” döneminde ABD, “Askeri-endüstriyel kompleks” adı verilen yapının ihtiyaçlarına göre biçimlendi. Silah sanayicileri, yönetici zümre ve “Pentagon”dan oluşan bileşim, 'dünya...

Soğuk Savaş” döneminde ABD, “Askeri-endüstriyel kompleks” adı verilen yapının ihtiyaçlarına göre biçimlendi. Silah sanayicileri, yönetici zümre ve “Pentagon”dan oluşan bileşim, 'dünya jandarması' rolü oynaması için ABD'yi bir savaş makinesine dönüştürdü.
1965'de Pentagon destekli bir askeri darbeyle devrilen Dominik Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Juan Bosch bu yapıyı “Pentagonism” olarak tanımlar. 1968'de yayınlanan “Pentagonism” başlıklı kitabında Bosch, bu devasa aygıtın emperyalizmin ikamesi için icat edildiğini vurgular. Balık suya, insan havaya nasıl muhtaç ise Pentagonism de savaşa öylece muhtaçtır.
“Soğuk Savaş”tan bu yana ABD dış politikasına daha çok “Pentagon” yön veriyor. Pentagon tabii ki bunu tek başına yapmıyor, Kongre, düşünce kuruluşları, medya ve hükümet organları gibi askeri endüstriyel yapının diğer bileşenleriyle birlikte yapıyor. Bu işbirliğinin nasıl çalıştığını öğrenmek isteyen okurlar, gazeteci James McCartney'in 2015'de yayınlanan “Amerikan Savaş Makinesi/ Çıkar Grupları ve Bitmeyen Çatışma” kitabını okuyabilirler.
“Pentagonizm” karşıt güçleri de kendine benzeterek dönüştürdü. ABD ve “Sovyetler Birliği” arasındaki-nükleer dahil-silahlanma yarışı uzay savaşları filmlerine konu olacak nitelikteydi. Dünya silah pazarının bir tarafında ABD/ Batı, diğer tarafındaysa “Sovyetler Birliği” yer aldı.
Savaş makinesi biçiminde tezahür eden modern çağın ejderhalarına, masallarda anlatıldığı gibi 'kurbanlar' gerek. Silah pazarının canlı tutulması için kurbanlar arasında fesat, nifak, çatışma, terör, savaş lazım. Çünkü bu makinenin yakıtı insan kanından süzülerek elde edilir.
ABD dünyanın silahlanmaya en fazla para harcayan ülkesi. Toplam harcamaları kendisinden sonra gelen diğer 9 ülkenin toplamından fazla. ABD'nin askeri harcamaları yılda 1 trilyon dolara yaklaşıyor. Bu harcamalar “Soğuk Savaş” dönemindeki harcamalarından en az yüzde 20 daha fazla.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 32 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 55 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar