Neoconlar’ın Venezuela kumpanyası

Venezuela’daki darbe girişiminin akamete uğrayacağı belliydi. Darbeyi tezgâhlayan güçler Maduro’yu tuzağa düşürmek istediler. Tuzak, daha fazla kan dökülmesi ve darbe çığırtkanı Juan...

Venezuela’daki darbe girişiminin akamete uğrayacağı belliydi. Darbeyi tezgâhlayan güçler Maduro’yu tuzağa düşürmek istediler. Tuzak, daha fazla kan dökülmesi ve darbe çığırtkanı Juan Guaido’nun tutuklanmasıydı. Böylece Venezuela’ya Amerikan müdahalesine meşruluk kazandırılacaktı. Darbe girişiminin ardından ABD Başkanı Trump, Maduro’ya destek verdiği gerekçesiyle Küba’ya tam ve eksiksiz bir ambargo uygulayacaklarını duyurdu. Oysa Küba Fidel Castro’nun iktidara geldiği 1950’lerden bu yana Amerikan ambargosu altında yaşıyor.

“ABD Senatosu”nda Trump yönetiminin “Küba dosyası”nı Florida’lı senatörler Marco Rubio ile Rick Scott ilerletiyor. Trump’ın Maduro yönetimine karşı daha sert bir politika izlemesi için bastıran Rubio ve Scott, Venezuelalı, Kübalı ve Nikaragualı muhaliflerle toplantılar düzenliyorlar. Senatör Rubio, Castro muhalifi Kübalı bir göçmen aileden geliyor.

Florida rejim muhalifi Kübalıların yoğun olduğu bir eyalet. Küba asıllı Amerikalılar öteden beri Castro rejimine karşı sertlik politikalarını destekliyorlar. Florida eyaletinde 1.5 milyona yakın Küba kökenli, 200 bin civarında da Venezuela kökenli seçmen yaşıyor. Orta yaş ve üstündeki Kübalılar Cumhuriyetçiler’i destekliyor. Küba kökenli seçmenler Amerikan iç politikasında kritik bir denge unsuru. Florida Valisi Scott, Demokrat rakibinden 10 bin oy farkla Senatör seçilmişti. Florida’nın Senato’daki iki üyesi de Cumhuriyetçi. Rubio ise Trump’ın Florida’yı Kübalı Amerikalıların oyuyla kazandığına ikna etmiş gibi görünüyor.

Rubio ve Scott’un “Beyaz Saray”daki müttefikleriyse Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton. Başkan Yardımcısı Mike Pence ise “Venezuela Kumpanyası”nın en üst düzeyde sesi oldu. “Soğuk Savaş” döneminde ABD’nin Latin Amerika’daki karanlık ve kirli geçmişinde önemli rol oynayan isimlerden Elliot Abrams da Pompeo tarafından “Venezuela Özel Temsilcisi” olarak atandı. İsrail yanlısı bir Neocon olan Abrams, Venezuela’ya askerî müdahale için Latin Amerika’da destek arıyor. Abrams’ın çabaları ‘diplomatik’ olmaktan öteye gidiyor tabii.

Trump’ın “Venezuela Dosyası”nı yürüten şahinler, Maduro rejiminin ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini öne sürüyorlar. Venezuela, dünyanın en zengin petrol kaynaklarına sahip. Venezuela’nın eski lideri Hugo Chavez’in petrol şirketlerini millileştirmesi Amerikan petrol şirketlerini çok kızdırdı. Venezuela’nın ABD için ulusal güvenlik tehdidi olduğuysa sadece bir kılıf. Kimse buna inanmıyor. Şahinler petrol şirketlerinin özel çıkarlarını ‘ulusal güvenlik’ gerekçeleriyle perdelemeye çalışıyorlar.

John Bolton 17 Nisan’da Florida’daki Kübalı sürgünlerin düzenlediği bir toplantıya katıldı. 17 Nisan 1961’de “CIA” tarafından eğitilen ve finanse edilen 1500 Kübalı, “Domuzlar Körfezi”nde bir işgal girişimi başlatmıştı. Muhalif Kübalılardan oluşan ordu “2506 Tugayı” olarak biliniyor. “Mükemmel Fiyasko” olarak da anılan bu başarısız işgal girişimi Fidel Castro rejimini daha da güçlendirmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 42 Okunma Hep birlikte bir canavar yaptılar! 07 Nisan 2024 | 165 Okunma Bodrumdaki bomba! 02 Nisan 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar