Mueller topu Kongre’ye attı!

ABD’de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen “Rusya Soruşturması”na ilişkin rapor gün yüzüne çıktı. Rapor Adalet Bakanlığı’nca düzeltilmiş versiyonu ifade...

ABD’de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen “Rusya Soruşturması”na ilişkin rapor gün yüzüne çıktı. Rapor Adalet Bakanlığı’nca düzeltilmiş versiyonu ifade ediyor. Rapor, Rusya’nın 2016’daki Başkanlık seçimlerine Trump lehine müdahale edip etmediğine, Trump’ın Ruslarla gizlice anlaşıp anlaşmadığına ve Trump’ın Başkan seçildikten sonraysa adaleti engelleyip engellemediğine dair yaklaşık iki yıllık bir soruşturmanın sonucuydu.

“Rusya Soruşturması”nı tetikleyen “İngiliz Gizli Servisi”nin “Rusya Masası”nda uzun yıllar çalışan ajanlardan ChristopherSteele oldu. Steele, emekli olduktan sonra dedektiflik şirketi “Orbis Business Intelligence”i kurmuştu. “Orbis” 2016 Baharında ABD’deki bir özel araştırma şirketi olan“Fusion GPS”den iş teklifi aldı. “Fusion GPS” ise Hillary Clinton’ın kampanyası ile “Demokratik Ulusal Komite”yi(DNC) temsil eden bir hukuk firması tarafından tutulmuştu. Orbis’e verilen iş, Trump’ın Ruslarla ilişkilerinin araştırılmasıydı. Başkanlık seçimlerinden üç ay kadar önce, “Wikileaks”in “DNC” ye ait e-posta mesajlarını yayınlamasının arkasında Rusların olup olmadığını araştırmak da kezâ Steele’in işiydi. Steele’e göre Clinton Kampanyasına yönelik siber müdahale Kremlin bağlantılıydı. Steele araştırmadan FBI da haberdar etti. FBI’ın “Rusya Soruşturması” böylece başlamış oluyordu.

Trump başkan seçildikten sonra FBI Başkanı James Comey’i azletti. Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın “Rusya Soruşturması”nı denetleme yetkisinden feragat etmesiyle bu yetki Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein’a geçti. Rodstein ise FBI eski Başkanlarından Robert Mueller’ı soruşturmayı yürütmekle görevlendirdi. Trump, bu yüzden Sessions’ı hiç affetmeyecekti.

Mueller soruşturmayla ilgili raporunu 22 Mart’ta Adalet Bakanlığına sundu. Bakan William Barr raporun 4 sayfalık özetini Kongre’ye gönderdi. 448 sayfalık Raporun elden geçirilmiş nüshasıysa Perşembe günü kamuoyuna açıklandı. Demokratlar’ın baskısıyla Adalet Bakanlığı raporun daha az elden geçirilmiş baskısını sınırlı sayıda Kongre üyesine iletmeyi kabul etti. Bu dar liste Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlerle bazı komitelerin birinci ve ikinci sıradaki üyelerini kapsıyor. Demokratlar ise Raporun tamamını görmek istiyorlar.

Mueller raporunda Trump’ın 2016’daki Başkanlık Kampanyası ile Rusya arasında “gizli anlaşma” olduğuna dair bulgulara ulaşamadıklarını belirtiyor. Öte yandan Raporda Trump’ın soruşturmayı durdurmaya yönelik bazı girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Trump’ın adaleti engellemeye çalışmadığı konusunda kesin bir yargıya varamadıklarını kaydeden Mueller Raporu’nda, “her ne kadar bu rapor Başkan’ın suç işlediği sonucuna varmıyor olsa da, Başkan’ı aklamış da değil” ibaresi yer alıyor. Mueller bu noktada topu Kongre’ye atıyor..

Trump tarafı raporu “zafer” olarak sunuyor, Demokratlar ise aynı görüşte değiller. Raporun Trump’ın azledilmesini gerektirecek nitelikte bulguya yer verip vermediği konusundaysa Demokratları arasında görüş birliği bulunmuyor. 2020’deki Başkanlık seçimleri için adaylığını açıklayan Demokrat Senatör Elizabeth Warren Trump’ın azledilmesi için çağrıda bulundu. Demokrat liderlik ise “azil” için adım atmak konusunda pek istekli görünmüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 52 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar