Kirli paraya açılan Panama Kanalı..

Panama, vergi kaçırmak isteyenler için öteden beri cazip bir adres. 42 ülkede faaliyet gösteren Panama bandıralı yüzer-gezer hukuk şirketi “Mossack Fonseca”ya ait kırk yıllık belgelerin...

Panama, vergi kaçırmak isteyenler için öteden beri cazip bir adres. 42 ülkede faaliyet gösteren Panama bandıralı yüzer-gezer hukuk şirketi “Mossack Fonseca”ya ait kırk yıllık belgelerin sızdırılmasıyla küresel suç ekonomisinin bir ayağı daha deşifre edildi. Bunun bir örneğini 1991'de patlak veren “BCCI Skandalı”yla görmüştük. Pakistan'lı banker Ağa Hasan Abedi tarafından kurulan ve 1980'de İngiliz Merkez Bankası'ndan lisans alarak 69 ülkede şube açan “Uluslararası Kredi ve Ticaret Bankası(BCCI)'nın kara para akladığı, gizli servisleri ve uyuşturucu baronlarını finanse ettiği ortaya çıkmıştı. New York Savcısı Robert Morgenthau ise, “Bu dünyada şimdiye kadar tanık olduğumuz en büyük mali sahtekârlıktır” demişti.
Cayman Adaları'ndaki gizli hesaplardan beslenen “banka(BCCI) içindeki banka” kıtalar arası uyuşturucu madde, silah, vergi kaçakçılığından veya rüşvetten gelen milyarlarca doları aklayıp yeniden yatırıma dönüştürüyordu. Böylece vergi cennetlerinde biriken sermaye kirli parayla karışıp harmanlanıyordu. “Banka içindeki banka” dünyaca ünlü sanayi ve ticaret kuruluşları ve bankayı da satın almıştı. Bu bankalar arasında 3 ABD bankası da vardı. Uzun yıllar CIA ajanı olarak beslenen, sonra da uyuşturucu kartellerinden rüşvet aldığı gerekçesiyle ABD tarafından devrilen Panama Devlet Başkanı Manuel Noriega'nın değişik isimlerle bu bankada gizli hesapları vardı. “Suçun Derebeyleri” kitabının yazarı Jean Ziegler'in dediği gibi örgütlü suç, her türlü şeffaflığın dışında ve neredeyse mükemmel bir gizlilikte çalışıyor, böylece kâr maksimum seviyeye ulaşıyor ve baş döndürücü bir hızla artı değerini yaratıyordu.
“Mossack Fonseca belgeleri”nin skandal boyutunun “BCCI”den yüzlerce kat daha büyük olduğu tahmin ediliyor. 11 milyondan fazla belgenin sızdırıldığı belirtiliyor. Ülkelerindeki vergi sisteminden kaçan paralar “off shore” hesaplarda yatırımlara dönüşerek çifte kâr sağlanmış gözüküyor. Her yıl milyarlarca dolar para “offshore hesaplar” ve kağıt üstündeki şirketler aracılığıyla yasal finans kurumlarında açılan tünellerden kılık değiştirmek suretiyle gözden kayboluyor. Bu işlemler için büyük paralar, rüşvetler, komisyonlar dönüyor ortada.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar