“İsrail Lobisi”ne tokat gibi cevap..

ABD Kongresi’nin Müslüman vekillerinden İlhan Ömer, “İsrail Lobisi”ni eleştirmeye cüret ettiği için bir linç kampanyasının hedefindeydi. Somali kökenli İlhan Ömer ve Filistin kökenli Raşide...

ABD Kongresi’nin Müslüman vekillerinden İlhan Ömer, “İsrail Lobisi”ni eleştirmeye cüret ettiği için bir linç kampanyasının hedefindeydi. Somali kökenli İlhan Ömer ve Filistin kökenli Raşide Tlaib, İsrail lobisi, Hıristiyan-Siyonistler ve İsrail yanlısı Cumhuriyetçiler tarafından ‘istenmeyen kişi’ ilan edildi. Ancak Ömer ve Tlaib, Demokrat Parti tabanında güçlü desteğe sahipler. Üstüne üstlük İlhan Ömer, kritik önemdeki “Meclis Dış İşleri Komitesi”ne üye seçildi. İsrail Lobisi ve Trump ise Ömer’in Komiteden çıkarılması için çağrılarda bulundular.

İlhan Ömer “AIPAC(Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi)” başta olmak üzere İsrail Lobisi’nin Amerikan siyaseti üzerindeki nüfuzunu eleştirdiği için ‘anti-Semitik(Yahudi karşıtı)’ olarak suçlanıyor. Oysa Ömer fosil enerji, silah ve ilaç lobilerini de aynı kategoride görüyor. Genç Demokratlar da lobilerin siyaset üzerinde kanserojen etki yaptığı konusunda hemfikirler. Ömer, İsrail Lobisi’nin bazı unsurlarını ‘çifte sadakat’ ile niteleyerek şimşekleri daha da üzerine çekti. Lobi, Ömer aleyhinde Kongre kararı çıkartmak için harekete geçti.

2020’deki başkanlık seçimlerinde adaylık için yarışan Demokrat senatörlerden Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Kamala Harris’e göre, İlhan Ömer’e yönelik linç kampanyası İsrail eleştirisini boğmayı amaçlıyor. Her üç isim de politika eleştirisi ile anti-Semitizmin ayrı şeyler olduğunu savunarak Ömer’e sahip çıktılar. Ünlü yazar Naomi Klein’in de aralarında yer aldığı yüzlerce Yahudi aydınıysa İlhan Ömer ve Raşide Tlaib’i destekledi. Ortak Açıklamaya çok sayıda Yahudi sivil toplum kuruluşu imza attı. Metin’de “Uzun zamandır sosyal adalet ve ırkçılık karşıtı geleneğe sahip olan Yahudiler olarak, AIPAC bizi temsil etmiyor” ibaresi de yer aldı. Metinde Kongre’de İsrail eleştirisinin tabu olduğu belirtilerek, bu tabuyu yıkma cesareti gösterdiği için Ömer’e ayrıca teşekkür edildi.

Lobiden gelen baskılar üzerine Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden ‘Demokrat liderlik’ bir çalışma başlattı. Önce 4 sayfalık bir metin hazırlandı. İlhan Ömer isminin doğrudan yer almadığı metin sadece anti-Semitizmin kınanmasını içeriyordu. Bu metnin Çarşamba günü Meclis’te oylanması bekleniyordu. Ancak Demokrat Parti’nin yeni yıldızlarından Alexandria Ocasio-Cortez metinde “Latinler” ve diğer diğer gruplara yönelik ırkçı saldırıların yer almamasını çifte standart olarak gördüğünü söyledi. Tepkiler üzerine oylama ertelendi.

Meclis’te “Siyah”, “Hispanik(Latin)” ve “İlerici” vekilleri temsil eden örgütler de metne itiraz ettiler. Demokrat Parti’nin gövdesini temsil eden bu gruplar, Asyalı, Afrikalı ve Hispanik Amerikalılara, İslam’a ve diğer inanç gruplarına yönelik ırkçı saldırıların da kınanmasını istediler. Bunun üzerine itirazcıların taleplerine uygun olarak 7 sayfalık yeni bir metin hazırlandı. Perşembe günü oy çokluğuyla geçen bu karara sadece 23 Cumhuriyetçi “hayır” oyu verdi. “Hayır” diyenler metnin sadece anti-Semitizmi kınamasını istiyorlardı.

Dünya Yahudi Kongresi(WJC)” ve “Amerikan Siyonist Organizasyonu(ZOA)” ise Meclis’in kınama kararını kınadılar. Trump da yaptığı bir açıklamayla kararı eleştirerek, “Demokratlar İsrail karşıtı, Yahudi karşıtı bir parti oldu ve bu çok kötü” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 73 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 69 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 224 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar