İslâm’a hakarete Fransız kalanlar…

İsrail ile sözde ‘normalleşme’ anlaşmaları imzalayan bölge rejimlerinin istisnasız hepsi de halka hesap verme yükümlülüğü olmayan rejimler.

İsrail ile sözde ‘normalleşme’ anlaşmaları imzalayan bölge rejimlerinin istisnasız hepsi de halka hesap verme yükümlülüğü olmayan rejimler. 1979’da İsrail ile “Camp David Anlaşması”nı imzalayan Enver Sedat, Mısır’daki askerî rejimin başıydı. Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ise monarşik rejimlerce yönetiliyor. Sudan’da askerî rejim iş başında. İsrail’le anlaşmaları destekleyen Suudi Arabistan da keza krallık rejimi hüküm sürüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudiler’in İsrail ile anlaşma imzalamak için sırada beklediğini söylemişti. 3 Kasım’da Trump yeniden seçilir ise İsrail ile masaya oturmaları beklenen ülkeler de monarşik rejimlerce yönetiliyor. Sözkonusu ülkelerin bazılarında parlamentolar olsa da bütün önemli kararları tabii ki krallar ve emirler alıyor. Herbiri de -Trump’ın kabaca ifade ettiği gibi-mevcudiyetlerini ABD’nin silahlı koruması sayesinde sürdürüyorlar. Hiç şüphesiz Fransa da Afrika’da askeri rejimlerce yönetilen eski sömürgeleri için benzer bir rol oynuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 96 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar