Dünyayı bekleyen tehlike!

Büyük güçler arasındaki rekabetleri açıklamak için “tarihsel benzeştirmeler”e başvurmak, tartışmalı olsa bile yaygın bir yöntem. ABD’de bu yöntem milattan önce 431-404 yılları...

Büyük güçler arasındaki rekabetleri açıklamak için “tarihsel benzeştirmeler”e başvurmak, tartışmalı olsa bile yaygın bir yöntem. ABD’de bu yöntem milattan önce 431-404 yılları arasında cereyan eden “Peloponnesos Savaşları”nı kaleme alan Thukydides’ten esinlenildi.

Bir tarafta “Atina” liderliğindeki “Delos Deniz Birliği”, diğer taraftaysa Kara gücü “Sparta” liderliğindeki “Peloponnesos Birliği” yer alıyordu. “Yerleşik Güç Sparta” ile” Yükselen güç Atina” arasındaki rekabet bölgeyi savaşa sürüklemişti. Öyle ki Peloponnesos Savaşları “mini dünya savaşı” olarak nitelenir. “Makedon-Pers” ile “Roma ve Kartaca” ikili rekabetin diğer örnekleriydi. 20. Yüzyıl’da “Almanya- İngiltere”, daha sonraysa, “Soğuk Savaş” olarak anılan “ABD” ile “Sovyetler Birliği” arasındaki rekabeti açıklamak için de bu benzeştirme kullanıldı.

Thukydidesçi benzeştirme, şimdi de “Yerleşik Güç Amerika” ile “Yükselen Çin” arasındaki rekabeti açıklamak için kullanılıyor. Amerikalıların Obama döneminden itibaren değişen Çin algısı bu yönde seyrediyor. Çin rahatsızlık duysa bile, bu algıya göre pozisyonunu alacaktır.

Thukydides’in kitabında ima ettiği gibi “askerî güç”, “ekonomik güç”ten...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 54 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar