“Derin Gırtlak” John Bolton mı?

İddialara göre ABD Başkanı Trump, önce Ukrayna Cumhurbaşkanından Demokrat Partili Başkan aday adaylarından Joe Biden aleyhinde soruşturma başlatmalarını istedi. Trump’ın Çin Cumhurbaşkanı Şi...

İddialara göre ABD Başkanı Trump, önce Ukrayna Cumhurbaşkanından Demokrat Partili Başkan aday adaylarından Joe Biden aleyhinde soruşturma başlatmalarını istedi. Trump’ın Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in de Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’ın Çin ile iş ilişkilerini soruşturmasını istemesi Demokratlar ile Trump arasındaki savaşı derinleştirdi. Demokratlar ise misilleme olarak Trump’ın başkanlıktan azledilmesi için girişim başlattılar.

Hunter Biden’ın, babasının ABD Başkan Yardımcılığı döneminde Ukrayna ve Çin ile iş ilişkileri Trump’ın hedefindeydi. Yine iddialara göre Joe Biden, oğlu Hunter’ın Ukrayna’da ilişkili olduğu bir enerji şirketini soruşturan Savcının görevden el çektirilmesini de sağlamıştı.

İddiaların odağında, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’den ABD Bütçesinden Ukrayna’ya ayrılan 391 milyon dolarlık askeri yardımın serbest bırakılması karşılığında Joe Biden aleyhinde soruşturma başlatılmasını istemesi yer alıyor. İddialar “CIA” mensubu olduğu söylenen bir muhbirin Ağustos ayında “ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü”ne verdiği bir şikayet dilekçesinin medyaya sızdırılmasıyla ortaya çıktı. İsmi açıklanmayan muhbir “Beyaz Saray”da birçok yetkili isimden Trump’ın 25 Temmuz’da Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinin Joe Biden le ilgili olduğunu öğrendiğini söylüyor.

Peki ‘Sayın Muhbir’e “Beyaz Saray”dan bilgi sızdıran yetkililer kimler olabilir? Amerikan medyasında “yeni Derin Gırtlak” olarak nitelenen “olağan şüpheliler” listesinde öne çıkan isim ise Trump’ın 10 Eylül’de görevden aldığı Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton.

Derin Gırtlak” deyimi ilk kez, Cumhuriyetçi ABD Başkanı Richard Nixon’ın istifasıyla sonuçlanan “Watergate Skandalı’”nı patlatan gazeteciler Bob Woodward ile Carl Bernstein’a bilgi sızdıran muhbir için kullanılmıştı. Derin Gırtlağın kimliği 30 yıl saklı kaldı. Dönemin “FBI” İkinci Başkanı Mark Felt, 2005’te “Derin Gırtlak” olduğunu açıkladı.

1972’deki seçimlerde Nixon’ın kampanyasında görev yapan kişiler “Demokrat Parti”nin Washington’daki merkez ofisine gizlice dinleyici cihaz yerleştirrmek isterken suçüstü yakalanmışlardı. “Derin Gırtlak” Başkan Nixon’un suçu örtbas etme girişimlerini gazetecilere sızdırmıştı. Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi ise Nixon hakkında azil sürecini başlatmıştı. Nixon azil sürecinin tamamlanmasını beklememiş ve 1974’te Başkanlıktan istifa etmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar