Demokratlar “İsrail Lobisi”ni boykot ediyorlar!

ABD’de Demokrat milletvekili İlhan Ömer “İsrail Lobisi”ne yönelik eleştirileri sebebiyle linç kampanyasının hedefi haline getirilmişti. Trump ve Cumhuriyetçilerse Demokrat Parti’nin ‘Yahudi...

ABD’de Demokrat milletvekili İlhan Ömer “İsrail Lobisi”ne yönelik eleştirileri sebebiyle linç kampanyasının hedefi haline getirilmişti. Trump ve Cumhuriyetçilerse Demokrat Parti’nin ‘Yahudi karşıtı’ bir partiye dönüştüğü yönündeki iddialarını sürdürüyorlar. Trumpçılar, Demokratlar’a oy veren Amerikan Yahudilerini kendi saflarına çekmek için yoğun çaba harcıyorlar.

“İsrail Lobisi” genç Amerikalılar arasında İsrail’e duyulan sempatinin giderek eridiğini görüyor. Bu erimenin Amerikan siyasetine yapacağı etkinin farkında lobi. Onca baskıya rağmen, Kongre’den İlhan Ömer aleyhinde kınama kararı çıkartılamaması, genç Demokratların parti tabanında ne kadar güçlü olduklarını gösteriyor. Demokrat Parti’ninse 2020’deki Başkanlık seçimlerinde Trump’ı yenebilmesi için yeni kuşak Demokratların pozitif enerjisine ihtiyaçları var.

Demokratlar AIPAC başta olmak üzere ”İsrail Lobisi”nin Cumhuriyetçiler ve Trump ile neredeyse özdeş hale gelmesinden rahatsızlık duyuyorlar. Lobinin “Evanjelik Hıristiyan-Siyonistler”le sıkı fıkı olmasını da hoş karşılamıyorlar. Trump yönetiminin Ortadoğu politikasının Hıristiyan-Siyonistlerin dini-politik gündemleriyle uyumlu olmasıysa ayrı bir rahatsızlık unsuru. “İsrail Lobisi” Kongredeki iki Partili İsrail desteğini kaybetmekten korkuyor. İki partili destek olmadan Kongre’den İsrail yanlısı kararlar çıkartamayacağını biliyor Lobi.

İsrail Lobisinin en güçlü kuruluşlarından “Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi(AIPAC)” her yıl bir konferans düzenliyor. Bu konferanslar dizisi önde gelen siyasi aktörler için bir tür görücüye çıkmak gibi algılanıyor. Bu konferanslarda konuşmacı olmak, istikbale dair plânları olan siyasetçiler için önemli görülüyor. “İsrail Lobisi”nin para ve medya başta olmak üzere geniş imkânlara sahip olması siyasetçiler için cezbedici bir özellik teşkil ediyordu.

AIPAC Konferansları siyasetçilerin İsrail’e desteklerini ölçmek için bir test özelliği taşıyor. Ancak bu dönemde AIPAC’ın siyasî nüfuzunda kırılmalar sözkonusu. İlk defa bu yıl, önde gelen birçok Demokrat siyasetçi AIPAC konferanslarına katılmaktan imtina etti. AIPAC çevrelerinden İlhan Ömer, Raşide Tlaib ve Alexandria Ocasio-Cortez gibi Demokrat Partinin yükselen genç yıldızlarına yönelik linç kampanyaları parti tabanında tepkiyle karşılandı.

Üye sayıları milyonlara ulaşan Demokrat Parti yanlısı “MoveOn” hareketinin AIPAC’ı boykot çağrısıysa hedefine ulaştı. Protestocu genç Demokratlar, AIPAC’ı Ortadoğu barış süreciyle ilgili diplomatik çabaları baltalamakla da suçluyorlar. Bu dalganın tesiriyle, 2020’deki Başkanlık seçimlerinde aday olmak isteyen Demokrat siyasetçiler AIPAC Konferanslarına katılmaktan vazgeçtiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar