Çin’in Körfez hamlesi..

ABD Başkanı Joe Biden, Temmuz 2022’de Suud-i Arabistan’ı ziyaret etmişti. Cidde’de yaptığı açıklamada Biden, ABD’nin bölgede aktif bir ortak olmaya devam edeceğini vurgulayarak “Asla çekip...

ABD Başkanı Joe Biden, Temmuz 2022’de Suud-i Arabistan’ı ziyaret etmişti. Cidde’de yaptığı açıklamada Biden, ABD’nin bölgede aktif bir ortak olmaya devam edeceğini vurgulayarak “Asla çekip gitmeyeceğiz, bölgede Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız” demişti. Biden daha önce yaptığı açıklamalarda Suud-i Arabistan’a “parya” muamelesi yapacağını söylemişti. Dolayısıyla ABD ve Suudi ilişkisi hayli örselenmiş haldeydi.

Biden Suud-i Arabistan’a gitmesi durumunda Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesinden sorumlu tuttuğu Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüşmeyeceğini duyurmuştu. Biden Cidde’ye gitti, Prens Muhammed Bin Selman ile yumruk tokuşturdu, söylediğinin aksine aynı fotoğraf karesinde yer aldı. Bu sahneler dünya basınında epeyce konuşulmuştu.

Biden Suud-i Arabistan ziyaretinden umduğu faydayı hasıl edemedi. Rusya’ya yönelik yaptırımlarda Riyad’tan istediği desteği alamadı. Biden Riyad’tan daha fazla petrol pompalamasını istemişti. Küçük bir artışın ötesinde bu istediğini de elde edemedi.

Aslına...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar