Batı’nın son itibar sınavı..

“Uluslararası Adalet Divanı” Cuma günü İsrail hakkındaki ilk kararını verdi. Divan’ın Gazze’de soykırımın durdurulması için “ateşkes” çağrısında bulunması...

Uluslararası Adalet Divanı” Cuma günü İsrail hakkındaki ilk kararını verdi. Divan’ın Gazze’de soykırımın durdurulması için “ateşkes” çağrısında bulunması bekleniyordu. Divan “ateşkes” çağrısı yerine insanî durumun düzeltilmesi gerekçesiyle bazı tedbirlere hükmetti. Ortada ateşkes çağrısını gerektiren onlarca neden vardı. Ara kararlarla İsrail’e bazı sınırlamalar getirildiyse de, Divan’ın ateşkes çağrısı yapmama nedenini açıklamaması dikkat çekiciydi.

Mahkemenin kararının en önemli sonucu, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin sunduğu soykırım kanıtlarının davanın sürdürülmesi için yeterli bulunmasıydı. Böylece İsrail’in davanın tümüyle reddedilmesine ilişkin itirazı da reddedildi. Belki de ilk kez, İsrail’in kuyruğu kaptırmış oldu.

1993’te “Uluslararası Adalet Divanı” Bosnalı Müslümanlara yönelik tüm soykırım eylemlerini durdurması ve vazgeçmesi için Yugoslavya Yönetimi’ne çağrıda bulunmuştu. Geçici koruma tedbirlerini içeren bu Karar “Soykırım Sözleşmesi” bağlamında kazanılan ilk karar idi. 30 yıl sonra, bu kez İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırım suçları aynı Mahkemenin önüne geldi.

Gazze’de...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 136 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 61 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 57 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 325 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar