Balkanlar’da nüfuz kavgası!

Hiç kuşkusuz, Bulgaristan ve Moldava'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 'Rus yanlısı' adayların kazanması bölgede “NATO”nun politikalarını olumsuz etkileyecek. NATO'nun Karadeniz'de askeri...

Hiç kuşkusuz, Bulgaristan ve Moldava'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 'Rus yanlısı' adayların kazanması bölgede “NATO”nun politikalarını olumsuz etkileyecek. NATO'nun Karadeniz'de askeri varlığını güçlendirmeye ilişkin girişimlerinde Bulgaristan'a ve Romanya'ya önemli rol düşüyordu. Rus uçaklarının Bulgar hava sahasına girip çıkmalarının hem NATO'ya, hem de 1878'den bu yana Rus etkisi altında kalan Bulgarlara verilmiş bir uyarı mesajı olarak algılandığını belirtelim. Ruslar 'ihlâl' iddialarını reddetseler de, algı bu.
Öte yandan, Ukrayna ile yaşadığı sorunlar sebebiyle Rusya Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı için alternatif olarak “Güney Akım” projesini hayata geçirmek istedi. Bu projeye göre Karadeniz'den geçen doğalgaz Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya ulaştırılacaktı. “Güney Akım” projesi “Avrupa Birliği”nin(ve tabii NATO'nun) baskıları sonucunda askıya alındı.
Moldava Cumhurbaşkanı seçilen Igor Dodon'sa Rusya ile ilişkileri normalleştirme sözü vermişti. Dodon'un “Sosyalist Parti”si 2014 seçimlerinde “Rusya ile birlikte” sloganını kullanarak birinci olmuştu. “Sovyetler Birliği”nin eski uydusu Moldava'da 1990'lardan bu yana Batı yanlısı partiler işbaşındaydı. Moldova'da Batı ittifakının sadık bir üyesi olan Romanya ile birleşme girişimleri öne çıkıyordu. Ancak Rus kökenlilerin yoğun olduğu Dinyester nehrinin doğu yakasında Rusya desteğiyle ayrı bir yapının “Trans Dinyester Sosyalist Moldava Cumhuriyeti” adıyla fiilen tesis edilmesiyle bu girişim zora sokuldu. Trans-Dinyester meselesi Moldova'nın sırtındaki hançer oldu. Hançerin sapıysa Moskova'nın elinde. Bu arada, Moldava'nın Osmanlı'nın eski “Boğdan Prensliği” olduğunu hatırlatalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar