Amerika’nın yeni iç savaşı başladı!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi geçtiğimiz salı günü, saat 5’teki açıklamasında, Trump’ın azledilmesi için soruşturma başlatacaklarını ilan etti. Trump’ın Beyaz Saray’dan...

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi geçtiğimiz salı günü, saat 5’teki açıklamasında, Trump’ın azledilmesi için soruşturma başlatacaklarını ilan etti. Trump’ın Beyaz Saray’dan kovduğu eski Başstratejisti Steve Bannon, Pelosi’nin bu açıklamasının 1861’de “Amerikan İç Savaşı”nı başlatan “Fort Sumter” saldırısının ilk top atışı gibi olduğunu söylemiş. Bannon, Trump’ın başkanlığının “saat 5’ten önce-saat 5’ten sonra” olmak üzere anılacağını belirterek tarafların bu iç savaşa daha sıkı bir şekilde hazır olmalarını istemiş.

Pelosi, Demokratlar’ın Robert Mueller’ın yürüttüğü “Rusya Soruşturması”nda Trump’ın adaleti engellediği iddiasıyla görevden azletme girişimlerine sıcak bakmıyordu. Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde 235 koltuk ile çoğunluktalar. Azil isteyen Demokrat vekiller partinin Meclis grubunun çoğunluğunu teşkil ettiklerinden ötürü Pelosi’nin daha fazla direnç göstermesi beklenmiyordu. Pelosi’nin pes etmesini sağlayan gelişmeyse, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’den Joe Biden ve oğlu Hunter aleyhinde soruşturma istemesiydi. Trump’ın bu girişimi Meclis Başkanı Pelosi için bardağı taşıran son damla oldu.

Obama döneminde Başkan yardımcısı olan Biden, 2020’de Başkanlığa adaylığını açıklayan 20 Demokrat’tan öne çıkan ilk üç isimden biri. Meseleyse, Biden’in oğlu Hunter’in kara para akladığı iddiasıyla soruşturulan bir Ukrayna enerji şirketinde yönetim kurulu üyeliği yapmış olmasıydı. Bu iş ilişkisi Biden’in Başkan yardımcılığı döneminde gerçekleşmişti. İddialara göre Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanından Biden ve oğlunun soruşturulması karşılığında Federal Bütçe’de onaylanmış 391 milyon dolarlık askerî yardımın serbest bırakılacağını söylemiş. Trump Şubat’ta gönderilmesi gereken yardımı askıya almıştı. Trump’ın askı kararının arkasındaki nedenler ise tam olarak bilinmiyordu. “Demokratlar”ın Savunma Bütçesi’nden kesinti yapacakları uyarısı üzerine para 11 Eylül’de Ukrayna’ya ulaştırıldı..

CIA” mensubu olduğu söylenen bir ihbarcı ABD Ulusal İstihbarat BaşmüfettişiMichael Atkinson’a verdiği şikâyet mektubunda Trump’ın 25 Temmuz günü Ukrayna Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinin Biden ve oğlunun soruşturulmasıyla ilgili olduğunu iddia etti. Başmüfettiş ise usule uygun bir işlem olarak gördüğü şikayeti Ulusal İstihbarat Direktör VekiliJoseph Maguire’ye iletti. Maguire ABD Kongresi’nin ilgili komitelerini şikâyet mektubuyla ilgili bilgilendirmediği için suçlanıyor. Maguire ise Adalet Bakanlığı’nın bu görüşmede hukuken endişe duyulacak durum olmadığı yönünde görüş bildirdiğini söylüyor.

İddialara göre, Trump Ukrayna Cumhurbaşkanından özel avukatı Rudy Giuliani ve Adalet Bakanı William Barr ile temas kurmasını da istemiş. Trump’ın siyasi rakibi Biden aleyhinde yabancı bir ülkede soruşturma açılması için özel avukatını devreye sokmasını Demokratlar çok ciddi bir suç olarak görüyorlar. Kongre’den gelen tepkiler üzerine Trump, 25 Temmuz tarihli telefon görüşmesinin elden geçirilmiş bir metnini serbest bırakmak durumunda kaldı. Trump’ı metni açıklamaya ikna edenlerden biriyse Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham.

Temsilciler Meclisi’nin “İstihbarat”, “Yargı” ve “Dış İlişkiler” komiteleri bu meseleyle ilgili ve bilgili olabileceklerini düşündükleri herkesi ifadeye çağırıyorlar. Bu isimler arasında Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo, Adalet Bakanı William Barr, Avrupa Birliği BüyükelçisiGordon Sondland ile Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker da yer alıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanıyla Biden hakkında görüşmelerde bulunduğu söylenen isimlerden Volker istifa etti. Böylece Trump-Biden savaşında yere ilk düşen isimlerden biri Volker oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 96 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar