Daha renkli bir ABD Kongresi neleri değiştirecek?

6 Kasım ara seçimlerinde ABD Kongresi’nin “Temsilciler Meclisi” kanadına 64 yeni Demokrat vekil katılmıştı. Yeni üyeler arasında dikkat çeken isimler arasında Somali kökenli İlhan Ömer, Filistin...

6 Kasım ara seçimlerinde ABD Kongresi’nin “Temsilciler Meclisi” kanadına 64 yeni Demokrat vekil katılmıştı. Yeni üyeler arasında dikkat çeken isimler arasında Somali kökenli İlhan Ömer, Filistin asıllı Raşide Tlaib ile Hispanik kökenli Alexandria Ocasio-Cortez de var. 36’sı kadın 64 yeni Demokrat üyenin büyük kısmı partinin, sosyal konulara daha fazla odaklı yeni kuşak siyasetçilerini temsil ediyor. Demokrat Parti’deki yenileşme ve gençleşme eğilimi Partinin yerleşik liderliğini de etkiliyor. Demokrat Parti içinde daha Sol’a açık ve daha popülist bir söylemin öncülüğünüyse Senatör Bernie Sanders yapmıştı. Ocasio-Cortez başta olmak üzere Kongre’nin genç üyeleri de Sanders’ın yolundan gidiyorlar.

ABD’nin nüfus yapısındaki değişimin Beyaz olmayan Amerikalılar lehinde bir seyir izlemesinin siyasi sonuçları 6 Kasım seçimlerinde daha iyi görüldü. Beyaz olmayan Amerikalılar Demokrat Parti’nin oy deposuydu. Ancak bu olgu Amerikan Kongresi’ndeki siyasi temsile pek fazla yansımıyordu. Artık bu durum değişiyor. Amerikan halkının neredeyse yarıya yakınını temsil eden Beyaz olmayan nüfus daha fazla siyasi temsil istiyor. Yeni Kongre ise yüzde 21’i Hispanik, Kızılderili ve Siyahlar’dan oluşuyor.

Yeni kuşak Demokratlar iklim değişikliğine, cinsel tacizlere karşı gelişen kadın hareketine, adil vergilendirmeye, bireysel silahlanmaya ve göçmen haklarına karşı daha fazla duyarlılar. Ocasio-Cortez “Yeşil Yeni Anlaşma” ve “Herkes için Sağlık Bakımı” projeleriyle öne çıktı. Yeni Kongre’nin Afrika kökenli üyelerinden Lucy McBath ise bireysel silahlanmaya kısıtlama getirilmesini savunan hareketin en ünlü ismiydi. McBath’ın 17 yaşındaki oğlu 2012’de öfkeli Beyaz bir Amerikalı tarafından silahla vurularak öldürülmüştü. McBatt o tarihten beri bireysel silahlanma karşıtı hareketin ön saflarındaydı.

Ocasio-Cortez sosyal medyada da öne çıkan bir isim. Cortez, Trump’tan sonra twitter’da ikinci isim. Cortez’in twitter’da, 2020’deki Başkanlık seçimlerinde isimleri Başkan adayı olarak geçen Demokrat siyasetçilerden daha fazla takip edilmesi ABD medyasının da şu aralar gündeminde sıkça yer alıyor.

Genç Demokratların Temsilciler Meclisi’deki önemli komitelere üye seçilmeleri önümüzdeki günlerde Kongreyi de hararetlendirecek. Ocasio-Cortez ve Raşide Tlaib “Finansal Hizmetler Komitesi”, İlhan Ömer ise “Dış İlişkiler Komitesi” üyesi seçildiler. Senatör Marco Rubio başta olmak üzere İsrail yanlısı Cumhuriyetçilerin hedefinde de bu üç isim öne çıkıyor. Zira Genç Demokratlar “İsrail’i boykot et” hareketini(BDS) destekliyorlar. Bu destek Demokrat Parti’nin İsrail yanlısı yerleşik liderliğini de sarsıyor. Amerikan Yahudileriyse Liberal-Demokrat ve Cumhuriyetçi olarak bölünmüş haldeler. “İsrail Lobisi”nin Netahyahu yanlısı kanatlarıysa Demokratlara destek veren Yahudilerden nefret ediyorlar

Son yıllarda yeni kuşak Demokratlar arasında İsrail’e verilen desteğin giderek eridiğini daha önce belirtmiştik. Yeni kuşağın parti içinde güçlenmelerinin ve Kongre komitelerinde etkili görevlere getirilmelerinin Washington’daki “iki partili İsrail koalisyonu”nu zayıflatacağından çok korkuluyor. Senato’da BDS karşıtı yasa tasarıları Demokratlar’ın muhalefeti sebebiyle şimdilik akamete uğradı. Marco Rubio gibi İsrail yanlısı siyasetçiler Demokrat Parti’yi İsrail aleyhtarlığıyla suçlamaya başladılar. Hatta Demokrat Parti’nin ‘Yahudi karşıtı’ bir partiye dönüştüğü savunan Cumhuriyetçiler bile var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 29 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 221 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 509 Okunma Ölü bebekler süt içemezler.. 10 Mart 2024 | 45 Okunma Hâlâ İsrail’den ‘kanıt’ bekliyorlar! 05 Mart 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar