Dün ‘Almanya’, bugün ‘Çin’..

Bir önceki pazar, 11 Kasım’da, üç büyük imparatorluğun tasfiyesiyle sonuçlanan “Birinci Dünya Savaşı”nı bitiren ateşkesi anmak için Paris’te törenler yapıldı. Bu anma törenine...

Bir önceki pazar, 11 Kasım’da, üç büyük imparatorluğun tasfiyesiyle sonuçlanan “Birinci Dünya Savaşı”nı bitiren ateşkesi anmak için Paris’te törenler yapıldı. Bu anma törenine ABD ile Avrupalı “NATO” müttefikleri arasında Trump’ın açtığı çatlakların gölgesi düştü. Trump yönetimine güvenini kaybeden Avrupa, kendi güvenliğini sağlamak için ‘yeni’ yollar arıyor.

Küresel sistem içindeki çatlaklar, ABD ve Avrupa’da merkez partilerin popülist Sağ partiler tarafından erozyona maruz bırakılmaları, Çin’in ekonomik yükselişi, Rusya’nın yeniden sahneye çıkması, silahlanma ve teknoloji rekabetleriyle ticaret savaşları ufuktaki dünya savaşının işaretleri olarak kodlanıyor. Bugünkü koşulların “1914 öncesi” ve “1939 öncesi” koşullara benzediğine dair atıflar yapılıyor. Bu atıfların ucu dünya savaşlarına gidiyor.

Çin’in yükselişini ABD’ye en ciddi tehdit olarak gören ‘Ulusalcı’ şahin bir eğilim Trump yönetimiyle birlikte ‘oyun kurma’ gücüne erişti. Trump’ın Çin ile ticaret savaşlarına bu grup yön veriyor. “Çin tarafından öldürülmek: Ejderha ile yüzleşmek-Küresel eylem çağrısı” ve “Yaklaşan Çin Savaşı” başlıklı kitapların yazarı olan Prof. Peter Navarro, Trump’ın “Ulusal Ticaret Konseyi” direktörü olarak Çin’e yönelik ticaret savaşlarında başrol oynuyor.

ABD’nin Ulusal Savunma Stratejisi’ne “Çin Korkusu” sinmiş durumda. Bu korkuyu en iyi, Prof. Graham Allison’ın antik Yunan’daki “Peleponnes Savaşları”ndan esinlenerek ürettiği “Tukidides Tuzağı” anlatıyor. Atinalı general Tukidides’e göre, egemen askeri güç (Sparta) ile yükselen güç(Atina) arasındaki rekabetin savaşla sonuçlanması kaçınılmazdı. Atina’nın deniz gücünün gelişmesiyle paralel ekonomik yükselişi Sparta için savaş sebebiydi. Trump’ın eski Beyaz Saray Baş Stratejisti Steve Bannon ise 2016’da yaptığı konuşmada 10 yıl içinde, Güney Çin Denizi’nde Çin ile ABD arasında bir savaşın patlak vereceğini söylüyordu.

Bugünkü dünya durumunu “1914 öncesi” ile eşleştirenler, 19. Yüzyılın egemen gücü İngiltere ile yükselen gücü Almanya arasındaki rekabetin savaşla sonuçlandığına dikkat çekiyorlar. “İngiltere’nin Alman korkusu”nun yeriniyse Amerika’nın Çin Korkusu” almış görünüyor. Oxford Üniversitesi profesörlerinden tarihçi Margaret Macmillan, “Barışa Son Veren Savaş” kitabında Almanya’nın “deniz gücü” olma yönündeki girişimlerinin İngiltere’de yarattığı korkunun basındaki yansımalarına da geniş yer ayırıyor. Mesalâ İngiliz gazeteci Ernest Edvin Williams, 1896’daki “Made in Germany” başlıklı yazısında bakın ne demiş:

“Dev bir ticari devlet, refahımızı tehdit etmek ve dünya ticareti konusunda bizimle çatışmak üzere yükseliyor. Çevrenize bakın! Oyuncaklar, kızlarımızın bebekleri, yavrularımızın oyun odalarında sağa sola fırlattığı peri masalları, hep Almanya’da üretilmiş, hatta en sevdiğiniz gazetenizin kağıdı bile büyük olasılıkla oradan gelme.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 25 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 221 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 509 Okunma Ölü bebekler süt içemezler.. 10 Mart 2024 | 45 Okunma Hâlâ İsrail’den ‘kanıt’ bekliyorlar! 05 Mart 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar