Amerikan Yargısı’nda büyük savaş!

ABD’de Kasım’da yapılacak Kongre seçimleri öncesinde çook ilginç gelişmeler yaşanıyor. Trump, Federal Yüksek Mahkeme’den boşalan üyeliğe Cizvit eğitimli doktriner bir Katolik...

ABD’de Kasım’da yapılacak Kongre seçimleri öncesinde çook ilginç gelişmeler yaşanıyor. Trump, Federal Yüksek Mahkeme’den boşalan üyeliğe Cizvit eğitimli doktriner bir Katolik muhafazâkârı seçtirmek için bastırıyor. Trump 9 üyelik Yüksek Mahkemeye uzun süreli bir ‘muhafazakâr’ profil kazandırmayı amaçlıyor. Senato Yargı Komitesi belki de tarihinin en sıcak savaşını yaşıyor. “Yargı Komitesi”nin Demokrat üyeleriyse, emeklilik nedeniyle boşalan bu üyelik için Trump’ın önerdiği Brett Kavanaugh’un hayatını didik didik ediyorlar.

Bu savaşın kazanılması Trump için hayatî önemde. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, kürtaj, silah, kimlik ve cinsiyet hakları gibi birçok başlıkta çatışma halindeler. Kavanaugh’un onaylanmasıyla muhafazâkârlar uzun bir süre Yüksek Mahkeme’de çoğunluğu ellerinde tutacaklar. Protestan veya Evanjelik bir üyenin yer almadığı Mahkeme’de muhafazâkâr Katolikler daha güçlüler. Bu konuda “Protestanlar” ile “Katolikler” arasında ittifak var.

ABD Başkanı Obama, Şubat 2016’da bir üyenin ölümü nedeniyle boşalan koltuk için yargıç Merrick Garland’ı aday göstermişti. Cumhuriyetçiler Senato’daki onay sürecinin Başkanlık seçimlerinden sonraya ertelenmesini sağlamışlardı. Trump seçildikten sonra bu koltuk için 49 yaşındaki Katolik muhafazâkâr Neil Gorsuch’u aday gösterdi. Yüksek yargıçlar ömür boyu görev yaptıklarından ötürü Gorsuch’un seçilmesi stratejik bir karar. 53 yaşındaki Kavanaugh ise, 1988’de Reagan tarafından aday gösterilen 82 yaşındaki Anthony McLeod Kennedy’nin emekliye ayrılması sonucunda sahneye çıktı. Şimdiyse Demokratlar, Kavanaugh’un onay sürecinin Kasım seçimleri sonrasına sarkıtılması istediler, ancak bu girişimler sonuç vermedi. Bu yüzden Demokratlar, “Kavanaugh oturumları”nı uzatarak zaman kazanmaya çalışıyorlar.

Kavanaugh’un 17 yaşındayken 15 yaşında bir kız öğrenciye cinsel tacizde bulunduğuna dair iddialar Demokratlar için fırsat oldu. Christine Blasey Ford isimli bu öğrencinin şimdi bir profesör olması iddiaları şiddetlendirdi. Yargı Komitesi’nin Cumhuriyetçi üyeleri Jeff Flake ve Lindsey Graham’ın Klinik Psikoloji Profesörü olan Ford’un dinlenmesi gerektiğini ileri sürerek onay sürecini yavaşlatmaktan yana olmalarıysa kritik bir gelişme. Trump karşıtı olan ve “Cumhuriyetçi Parti”nin yıldız isimleri arasında yer alan Flake seçimlerde tekrar aday olmayacağını açıklamıştı. Yine Trump eleştirmeni olan Dış İşleri Komitesi’nin Cumhuriyetçi başkanı Senatör Bob Corker de Yargı Komitesi’nden Kavanaugh’a oy vermemesini istedi.

Yargı Komitesi Perşembe günü Kavanaugh için oylama yapacak. Olağanüstü bir gelişme olmaz ise, en geç Eylül’ün son haftasında Kavanaugh’un onay sürecinin tamamlanması bekleniyor. Senato Yargı Komitesi’nde Cumhuriyetçiler Demokratlar’dan 1 koltuk, Senato Genel Kurulu’nda ise 2 koltuk fazlalar. Bazı Cumhuriyetçilerin fire vermesi durumunda Kavanaugh’un onayı tehlikeye girebilir. Tabii Demokratların da fire vermemeleri gerekiyor.

Kavanaugh kariyerinin ilk yıllarında Kennedy’nin yanında çalışmıştı. Yargı Komitesi’ndeki duruşmalarda Kavanaugh’un Yargıç Kennedy ile emekliye ayrılması ve kendisinin adaylığı konusunda önceden konuşup konuşmadıkları soruldu. Kavanaugh’un Trump’ın hukuk ekibiyle “Mueller Soruşturması” hakkında görüşüp görüşmediği de inceleniyor. Kavanugh başta ‘taciz’ ve ‘kumar borçları’ olmak üzere, hakkındaki iddiaları reddediyor. Demokratlarsa meseleyi, tacizlere karşı büyüyen kadın hareketinin bir parçası haline getirmeye çalışıyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 41 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 509 Okunma Ölü bebekler süt içemezler.. 10 Mart 2024 | 45 Okunma Hâlâ İsrail’den ‘kanıt’ bekliyorlar! 05 Mart 2024 | 71 Okunma Biden’ın Michigan korkusu! 03 Mart 2024 | 246 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar