Beyaz Saray’da yaprak dökümü devam ediyor!

“Beyaz Saray”da Trump’ın kıdemli danışmanlarından Rob Porter’ın Çarşamba günü istifa etmesiyle Washington bir kez daha sarsıldı.  Porter, Trump’ın damadı ve danışmanı Jared...

“Beyaz Saray”da Trump’ın kıdemli danışmanlarından Rob Porter’ın Çarşamba günü istifa etmesiyle Washington bir kez daha sarsıldı.  Porter, Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in yakın arkadaşıydı. Porter’ın istifasının yankıları sürerken Cuma günü de Trump’ın metin yazarlarından David Sorensen istifa etti. İki ismin de eski eşleri tarafından şiddet kullanmakla suçlandıkları için istifa ettikleri öğrenildi. Amerikan medyasında Trump’ın bu istifaların Beyaz Saray Genel Sekreteri General John Kelly tarafından iyi yönetilmediğini düşündüğüne dair ilginç yorumlara yer verildi.

Trump Beyaz Saray’da tam istediği gibi bir kadro oluşturamadı. Beyaz Saray’da “Ulusalcılar” ve “Globalistler” olarak tanımlanan gruplar arasındaki güç çatışması yaşandı. Bu çatışma daha çok dış politika, ekonomi; İsrail ve göçmenler gibi başlıklar etrafında şekillendi. Daha önce bu çatışmaya dair gelişmeleri aktardığımız için ayrıntılara girmeyeceğim ama bazı hatırlatmalar yapmakta fayda var.

Beyaz Saray’daki çatışma nedeniyle onlarca kişi istifa etti ya da kovuldu. Rusların 2016’daki Başkanlık seçimlerine Trump lehine müdahale ettiklerine dair iddiaların soruşturulması da ciddi bir baş ağrısı oldu. Soruşturmanın ilk kurbanı, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı General Michael Flynn oldu. Flynn Şubat 2017’de istifa etti. Trump, Flynn’in yerine General Herbert McMaster’ı atadı. McMaster’ın Flynn tarafından göreve getirilen birçok ismi kovması, “Ulusalcılar” ve “İsrail Lobisi”nin en radikal kesimini temsil eden “Amerikan Siyonist Organizasyonu(ZOA)” tarafından tepkiyle karşılandı. Ulusalcılara göre McMaster Beyaz Saray’daki Globalistler’in başıydı.  ZOA ise McMaster’ı  Ulusal Güvenlik Konseyi’ni İsrail’in en sıkı müttefiklerinden temizlemekle suçladı.

 “Ulusal Güvenlik Konseyi-UGK”da McMaster tarafından kovulan veya kendi isteğiyle ayrılan isimler arasında Ezra Cohen-Watnick, Rich Higgins,  Derek Harvey, Tera Dahl , Adam Lovinger, Craig Deare ile Edward Price de vardı.  Ulusal Güvenlik Danışmanı General Flynn’in yardımcısı Kathleen Troia McFarland da sessizce ayrılanlar arasındaydı. Trump, McFarland’ı Singapur Büyükelçisi olarak aday gösterdiyse de Senato,”Rusya Soruşturması”nda yalan söylediği gerekçesiyle onay işlemini dondurdu.  McFarland bu ayın başında Trump’a mektup yazarak adaylığını geri çekmesini talep etti. Trump yayımladığı tweet’le Demokratlar’ı suçlarken McFarland’a övgüler yağdırdı. 

Öte yandan 2017’de Beyaz Saray basın departmanından Sean Spicer ile Michael Short  istifa ettiler. Daha da önemlisi, “Cumhuriyetçi Ulusal Komite(RNC) “eski başkanı  Reince Priebus’un Beyaz Saray Genel Sekreterliği görevinden ayrılmasıydı. Trump’ın İletişim Direktörü Anthony Scaramucci ise 11 gün dayanabildi. Trump’ın ilk İletişim Direktörü  Mike Dubke ise Mayıs 2017’de gitmişti.

Liste uzun tabii ama istifalardan hiç biri Steve Bannon ve yoldaşı yol Sebastian Gorka kadar tartışılmadı. Trump’ın Beyaz Saray Baş Stratejisti Bannon ve kıdemli politika danışmanı Gorka Ağustos 2017’de kovuldular.  “Trump’ın ideoloğu” olarak anılan Bannon, Beyaz Saray’daki Ulusalcılar’ın en önde gelen ismiydi ve McMaster ile çatışıyordu. UGK’da üst düzey danışman ve Trump’ın  “Ortadoğu Barış Heyeti”nden Dina Powell de bu yılın başında Beyaz Saray’dan ayrıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar