Steve Bannon’ın frenine neden bastılar?

Önceki yazıda, ABD’nin en zengin siyasi bağışçıları arasında yer alan Robert Mercer ve Sheldon Adelson’ın, Trump’ın eski Beyaz Saray Baş Stratejisti Steve Bannon ile aralarına mesafe koymak durumunda...

Önceki yazıda, ABD’nin en zengin siyasi bağışçıları arasında yer alan Robert Mercer ve Sheldon Adelson’ın, Trump’ın eski Beyaz Saray Baş Stratejisti Steve Bannon ile aralarına mesafe koymak durumunda kaldıklarından söz etmiştik. Trump’ın mega-bağışçıları olan Mercer ve Adelson, “Trumpizm” adıyla yeni bir “Sağ” inşa etmek isteyen Bannon’ın arkasındaki finansörler olarak görülüyorlardı. Beyaz Irkçılar’ı finanse etmekle suçlanan Mercer, hem 50 milyar dolarlık varlığı yöneten şirketin eş CEO’luğundan ayrıldığını ve hem de Bannon’ın yönettiği “Breitbart News”deki hisselerini kızlarına satacağını açıklamıştı.

ABD’nin en zengin 8’nci kişisi olan Adelson’ın “Cumhuriyetçi Parti”nin “Neocon”larıyla yakın ilişkileri var. Tutkulu bir Siyonist olarak tanınan Adelson’ın Netanyahu’nun “Likud” liderliğine gelmesinde büyük payı olduğu söyleniyor. “Amerikan Siyonist Organizasyonu-ZOA”nın finansörü olan Adelson’ın en acil gündemiyse, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını sağlamak. Bannon. Beyaz Saray’da görevliyken Trump’ın ev ödevlerini ofisindeki bir panoda sıralamıştı. Listede ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması da vardı. Bannon, Siyonist misafirleriyle bu pano önünde fotoğraf çektirmekten mutluluk duyuyordu.

ZOA”, liberal Yahudilerin ‘anti-semitik’ olarak suçladığı Bannon’a kalkan oldu hep. ZOA Başkanı Morton Klein, Bannon’ı  “ZOA”nın 12 Kasım’da düzenlediği New York’taki galasına onur konuğu olarak davet etti. Adelson da galanın en ağır davetlisiydi. Ancak Adelson geceye katılamadığı için üzüntü duyduğunu belirten kısa bir mesajla davetlileri şaşırttı.

 “Breitbart”ın haberine göre galada yaptığı konuşmada Adelson’a övgüler yağdıran Bannon, “İsrail devletiyle birlikte olmaktan, bir Hıristiyan Siyonist olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Bannon, Trump’ı Reagan’dan bu yana İsrail’in en güçlü destekçisi ilan etti. Trump’ın Washington’da baskı altında olduğunu ve bu yüzden sağlam bir desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Bannon, ZOA çevrelerini Cumhuriyetçi Parti liderliklerine karşı verdikleri savaşa katılmaya çağırdı. Konuşmasında Türkiye, İran, Hizbullah, Hamas ve Müslüman Kardeşler’i  aynı cümle içinde hedef alarak adeta kendinden geçen Bannon’ı davetliler ayakta alkışladı.

Adelson’ın galaya neden katılmadığı, daha sonra yapılan açıklamayla anlaşıldı. Açıklamada Adelson’ın Bannon’ın Cumhuriyetçi Parti kuruluşuna açtığı savaşı onaylamadığı, tam aksine   Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnel’ı desteklediği belirtildi. Yani Adelson, Bannon ile aynı karede görünmek istemedi. Breitbart’tan bu açıklamaya şimdiye kadar yorum gelmedi.

Cumhuriyetçi Parti liderliği İsrail karşıtı değil ama Bannon gibi “acilci İsrailci” de değiller.  Trump’ın güyâ Ortadoğu sorunlarını çözmek için görevlendirdiği 4 kişilik heyetin Jared Kushner dahil üç üyesi Musevî. Trump’ın kabinesinde Bannon’ın hedef aldığı bazı isimler de kezâ Yahudi asıllı. Bu arada Kongre’de vergi reformu çalışmaları devam ediyor.  Reformdan en fazla yararlanmak isteyenler ise Mercer ve Adelson gibi bağışçı milyarderler. Bannon’ın Trump adına savaş açtığı isimlerden McConnel Senato Çoğunluk Lideri, Bob Corker “Dış İlişkiler”, Orrin Hatch “Finans”, John McCain ise “Silahlı Hizmetler Komitesi” başkanı. Adelson,  “Koch Kardeşler” ve “Wall Street”teki Cumhuriyetçi milyarderlerin öteden beri vergi politikalarını etkilemek için yürütülen lobi faaliyetlerini desteklediklerini hatırlatalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar