Beyaz Saray’da Afganistan krizi!

“Afganistan meselesi” Trump yönetimi içinde tartışılan en önemli konu başlıklarından biri.  Savunma Bakanlığı takviye birlikler talep ederken Trump yeni bir strateji istiyor. Trump ABD’nin Afganistan’da...

Afganistan meselesi” Trump yönetimi içinde tartışılan en önemli konu başlıklarından biri.  Savunma Bakanlığı takviye birlikler talep ederken Trump yeni bir strateji istiyor. Trump ABD’nin Afganistan’da kaybettiğini düşünüyor. “Ulusalcı” hizipten Steve Bannon, Stephen Miller ve Sebastian Gorka da aynı görüşteler. Temmuz ayı ortalarında bu stratejiyle ilgili kapsamlı bir raporun tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak ortada rapor falan yok.

ABD’nin 16 yıldır sürdürdüğü işgal Amerikan medyasının da gündeminde. Afganistan’da maddi kayıpların trilyon dolarları bulmasına, 2 binden fazla askerin ölmesine ve 20 binden fazlasının yaralanmasına rağmen öngörülen hedeflere ulaşılamadığı ifade ediliyor. “Beyaz Saray”daki “Globalistler” ve “Ulusalcılar” arasında bu konu da çatışma nedeni. Medyaya sızan bilgilere göre geçenlerde Afganistan ile ilgili bir toplantıda Trump’ın Baş Stratejisti Steve Bannon ile Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster arasında çok sert tartışmalar yaşandı.

Bu arada Irak’ın işgalinden sonra adı kötüye çıkan özel güvenlik şirketi “Blackwater”ın eskı kurucusu Eric Prince sahneye çıktı. “Beyaz Saray”daki Ulusalcı kanatla bağlantılı görünen Prince, Trump’ın Eğitim Bakanı Betsy DeVos’un da kardeşi. Hıristiyan-Sağ görüşlü DeVos, kamu okullarına hoş bakmıyor ve eğitimin özelleştirilerek serbest piyasa koşullarına entegre edilmesini savunuyor. DeVos, muhafazakâr milyarderlerden “Koch ailesi”yle de çok yakın.

Basında çıkan haberlere göre Temmuz ayında Prince ile askerî müteahhit şirketlerinden “DynCorp”ın patronu Steve Feinberg, Trump ve danışmanlarıyla görüştü. Feinberg’in Trump’ın seçim kampanyasının önemli bağışçılarından olduğunu hatırlatalım. Görüşmede Prince, Afganistan’daki ABD askeri müdahalesinin ivedilikle özelleştirilmesini teklif etti.

Teklif medyada geniş yankı buldu. Prence’in özel askerî birimlerle 250 yıl kadar Hindistan’a hükmeden “Doğu Hindistan Kumpanyası”nın Amerikan versiyonunu önerdiği belirtilerek “Prince Afganistan genel valisi olmak istiyor” yorumları yapıldı. Prince’in teklifine Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner de destek veriyor imiş. Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster ve Savunma Bakanı James Mattis ise teklife sıcak bakmıyorlar.

Prince, önerdiği modelin Amerikan vergi mükelleflerine 40 milyar dolardan fazla tasarruf imkanı sağlayacağını savunuyor. Öte yandan Prince ve Feinberg’in Afganistan madenleri üzerinde ABD’nin söz sahibi olmasını Trump’a tavsiye ettikleri ileri sürülüyor. Trump ve Ulusalcı danışmanları, Afganistan madenlerinin potansiyelini araştırmak için ünlü kimya şirketi “American Elements”in patronu Michael Silver ile görüştükleri de belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar