Ukrayna savaşının oynattığı taşlar ve Suriye’ye etkisi

Tv100 Gazetesi Yazarı Abdullah Ağar'ın bugünkü (30.11.2022)''Ukrayna savaşının oynattığı taşlar ve Suriye’ye etkisi'' başlıklı yazısı.

Karşı karşıya kaldığımız terör sorununu, bunun örgütleri; radikal, ırkçı YPG/PKK’yı, radikal İslamcı Deash’ı, ılımlı İslamcı FETÖ’yü, yasa dışı silahlı sol terör örgütlerini sadece bir terör sorunu olarak göremeyiz.

Bunlar yaşanmakta olan jeopolitik, antropolojik, teopolitik ve enerji oyunların birer parçası artık.

Yani hassasiyetlerimizin kendi fiziki varlıkları üzerinden ürettikleri tehditler değil, yaptıkları manipülelerle birlikte jeopolitik kayıplar ve riskler söz konusu.

Cari kazanımlar veya sorunu ötemeler aradığımız kalıcı sonuçları çok üretmeyecek gibi gözüküyor. Öte yandan vekaletler savaşı ve Ukrayna savaşının ürettiği sonuçlar pek çok değişim ve risk üretse de son derece önemli fırsatlar sunuyor.

Bu temel yaklaşım üzerinden, başta Ukrayna savaşı olmak üzere, son dönemde ortaya çıkan değişimleri ve Suriye’ye müdahil olan başat ülkelere olan etkilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jeopolitik fırtınaya kavramsal ve teolojik bir bakış: Kimler, kimleri ve inançları nasıl kullanır? 31 Mayıs 2023 | 812 Okunma İran-Taliban çatışması: Mezhep fitnesi nereye gider; kim ve nasıl kullanır? 30 Mayıs 2023 | 1.248 Okunma Mahmur’un yolu nereye çıkar? 24 Mayıs 2023 | 2.386 Okunma Batı günah çıkartmayı sever, yeni günahlar işlemeyi de…! 23 Mayıs 2023 | 555 Okunma PKK Türkiye’deki seçimlerde neyi aradı; 4. Safha’nın mı peşinde? 17 Mayıs 2023 | 1.879 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar