Güney Kafkaslardaki gerilim…

Güney Kafkaslardaki gerilim bütün riskleriyle devam ediyor. 2020 yılında yapılan 44 Günlük Muharebede Azerbaycan Ordusu, Ermenistan Ordusunu işgal ettiği Azerbaycan toprağında tam bir zaferle mağlup etmişti. Ancak kendi...

Güney Kafkaslardaki gerilim bütün riskleriyle devam ediyor. 2020 yılında yapılan 44 Günlük Muharebede Azerbaycan Ordusu, Ermenistan Ordusunu işgal ettiği Azerbaycan toprağında tam bir zaferle mağlup etmişti. Ancak kendi menfaatleri ve jeopolitik hesapları çerçevesinde, bu zaferin genişlemesini ve derinleşmesini istemeyen Rusya, dağılma ve ricat eşiğindeki Ermenistan ordusunu da ipten alacak şekilde, bir strateji ve siyasetin altına imza atmıştı. Nahçıvan’da Azerbaycan’ı egemenlik alanlarını ihlal eden Rus Ordu helikopterinin düşürülmesi gibi bazı savaş vakalarını da birer fırsat bilip manivela aracı olarak kullanarak, Bakü üzerinde Kalibr füzeleri patlatarak Azerbaycan üzerinde ağır bir siyasi baskı oluşturmuş, kendisinin de olduğu bir masada Azerbaycan ile Ermenistan’a imza attırmıştı.

Azerbaycan tarafı Rusya adına Karabağ’da "geçici" bir inisiyatif üreten ve yine Karabağ’la ilgili kalıcı bir kayıp üretmeyen ve savaşmadan elde edilen kazanımlara (topraklara) bağlı olarak akde imza atmıştı.

Ancak geçen zaman bu ateşkes metninin sürekli istismar edildiğini ve Azerbaycan aleyhine kalıcı sonuçlar üretmek adına kullanıldığını gösterdi.

Bunlardan birkaçı şunlar:

- Rus Barış Gücü'nün arkasında hatta himayesinde sözde Artshak devletini yaşatma hesapları devam etti.

- Zengezur koridoru açılmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jeopolitik fırtınaya kavramsal ve teolojik bir bakış: Kimler, kimleri ve inançları nasıl kullanır? 31 Mayıs 2023 | 819 Okunma İran-Taliban çatışması: Mezhep fitnesi nereye gider; kim ve nasıl kullanır? 30 Mayıs 2023 | 1.251 Okunma Mahmur’un yolu nereye çıkar? 24 Mayıs 2023 | 2.387 Okunma Batı günah çıkartmayı sever, yeni günahlar işlemeyi de…! 23 Mayıs 2023 | 555 Okunma PKK Türkiye’deki seçimlerde neyi aradı; 4. Safha’nın mı peşinde? 17 Mayıs 2023 | 1.880 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar