Yeni bakanlardan beklentiler

23 Nisan 1920 günü Ankara’da Hacı Bayram Camisi’nde cuma namazı kılındı, namazdan sonra Sancak-ı Şerif açıldı, getirilen tekbirler ve dualar eşliğinde Meclis’in önüne gelindi. Kurbanlar...

23 Nisan 1920 günü Ankara’da Hacı Bayram Camisi’nde cuma namazı kılındı, namazdan sonra Sancak-ı Şerif açıldı, getirilen tekbirler ve dualar eşliğinde Meclis’in önüne gelindi. Kurbanlar kesilip, dua edildikten sonra en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey’in irat ettiği nutukla 1. Meclis açıldı.

Bu tarihten 98 yıl sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyeleri Hacı Bayram Camisi’nde cuma namazı kıldıktan sonra İkinci Meclis’te toplandılar.

Toplantı İkinci Meclis’te yapıldı ama Birinci Meclis’in ruhu hâkimdi.

Türkiye 24 Haziran’la birlikte sadece yeni bir döneme değil, yeni bir sisteme geçiş yaptı. Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesinde önemli bir kilometre taşı olan Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması gerçekleştirildi. Hem de 15 Temmuz’un yıldönümünde. Zaten en çok da 15 Temmuz’a yakışırdı. 15 Temmuz’da bu millet sadece bir darbeyi durdurmadı, devletini kurtardı.

Yeni dönem dedim.

Meclis Başkanlığı seçimi sırasında Meclis’te AK Parti grubundaydım. Bu tür önemli oturumlarda bakanların biri gelir diğeri giderdi. İlk kez Meclis’te bakanlar yoktu. Çünkü yeni dönemde bakanlar, milletvekili olmadığı için Meclis’te olmalarının bir anlamı yoktu. Fakat yıllardır parlamento muhabirliği yaptığım için  şaşırdım. Bakansız, hükümetsiz Meclis mi olurmuş diye düşündüğüm anlar oldu. Kendimi yeni sisteme adapte etmeye çalıştım. Haftaya bakan olarak başlayıp, görevlerini yeni isimlere devreden eski kabine üyeleri de tuhaf duygular içindeydi. Bakanlığı devretmişler ama yeni bakanlar hükümet sıralarında oturmuyordu. Özal, cumhurbaşkanı seçildiğinde muhalefetin tepkisini sorunca, ”Alışırlar, alışırlar” demişti. Yeni sisteme de alışacağız ama biraz zaman alacak gibi.

KOLLARI SIVADILAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.073 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.140 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.849 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar