Suriyelilerin geri dönüşü ve anketler

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (04.05.2022)''Suriyelilerin geri dönüşü ve anketler'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüş projesini hazırlıyoruz” açıklamasını İstanbul’da, Esenyurt’ta izledim. Esenyurt, Suriyeliler sorununun en çok hissedildiği yer. Çünkü Suriyelilerin en çok yaşadığı ilçelerimizden biri. Getto halinde yaşıyorlar, bir Suriyeli trafik kazası dahi yapsa bir anda hepsi toplanıyor. Suriyeli birisi kavga etse bir anda 10-15 kişi oraya geliyor. Türkler bir araya gelmezse kendimizi yalnız hissediyoruz.

“Şu dükkân Türklerindi, Suriyeliler almış”, “Suriye’den şehitlerimiz gelince Silivri’de, Çatalca’da denize giren Suriyelileri görmek kanıma dokunuyor” şeklindeki şikâyetleri dinlediğim için Cumhurbaşkanı’nın açıklaması müjde gibi geldi. Erdoğan, “1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Azez, Cerablus, Tel Abyad başta olmak üzere 13 ayrı bölgede yerel meclislerde yürüteceğimiz proje bir hayli geniş kapsamlıdır” dediğine göre belli ki bir proje üzerinde çalışılıyor, çalışılmalı da. Çünkü 2023 seçimlerini etkileyecek başlıklardan biri Suriyeliler olacak. Suriyeliler gönderilecekse işe önce Esenyurt, Fatih, Ankara Altındağ’dan başlanmalı.

MALİ KAYNAK

Birleşmiş Milletler’in yapmadığını Türkiye yapıyor. Şimdiye kadar yardım kuruluşlarımızın da çabalarıyla 490 bin kişi döndü. Bir buçuk milyon insanın güvenli bir şekilde dönüşünü sağlayacak bir kapasite olduğu söyleniyor. Geri dönüşün mali boyutunda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere uluslararası yardım kuruluşları ile işbirliği yapılacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.629 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.175 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar